--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Julkortet populärt bland unga

SMS, MMS och e-post till trots - julkortet är ohotad etta när landets unga får välja. Och nästan hälften av de unga som brukar skicka julhälsningar planerar att skicka fler i år. Det visar en ny Temo-undersökning.

Hur populärt är det med julhälsningar? Temo har på uppdrag av Posten frågat 1 264 personer i Sverige om deras vanor. Fyra av fem, 81 procent, uppger att de brukar skicka någon form av julhälsning. Bland de unga, 16-29-åringarna, är siffran 67 procent.

Fyra av fem blir gladast av julkort

De tekniska nymodigheterna har svårt att rå på det klassiska julkortet, visar undersökningen. 83 procent av dem som skickar julhälsningar blir gladast av ett julkort med posten, 3 procent svarar mobilhälsning (SMS eller MMS) och lika många svarar e-post.

- I fjol ökade julkortsskickandet för första gången på fyra år och vi hoppas att trenden kommer att hålla i sig, säger Erik Olsson, VD och koncernchef Posten.

Unga planerar skicka fler julhälsningar

94 procent av dem som brukar skicka julhälsningar planerar att skicka julkort i år. Bland 16-29-åringarna är motsvarande siffra 85 procent. Nästan hälften av de unga, 46 procent, planerar att skicka fler julhälsningar i år, jämfört med förra året.

Undersökningen visar också att kvinnor tycker att det är viktigast att få julkort från vänner. Männen, däremot, tycker att det är viktigast att få julkort från nära släkt som familj, föräldrar, far- och morföräldrar och syskon. Både kvinnor och män tycker att det är viktigast att skicka till nära släkt. De flesta, 38 procent, planerar att skicka 21-50 julkort i år.

FAKTA OM JULKORTET

Julkortet är nästan lika gammalt som frimärket. Det första julkortet är från 1843 och var utformat som en kombinerad jul- och nyårshälsning. Kortet delades aldrig ut, utan visades bara upp som ett förslag. Mottagaren var Sir Henry Cole, skaparen av Victoria and Albert Museum i London. Först tre år senare trycktes det och såldes i en upplaga av 1 000 exemplar.

Bland de svenska julsederna är julkortet äldre än granen och börjar nu få ett påtagligt samlarvärde. Utan julkorten hade vi förmodligen varken haft gran eller tomte. Julkortens bilder lärde svenska folket det som karaktäriserar dagens julstämning. Det religiösa budskapet förmedlades av änglar, de tre vise männen, Jesusbarnet i krubban och kyrkan. De första julkorten i Sverige skickades troligen i början av 1880-talet. Till en början var julkorten exklusiva och ofta handkolorerade, vilket medförde att upplagorna var små. Julkorten överlämnades personligen. Intresset för att skicka julkort var till en början tämligen svagt i Sverige, eftersom det ansågs vara något som endast anstod överklassen.

Jenny Nyström – en legend med inverkan på julfirandet

En av Sveriges mest kända professionella julkortstecknare var Jenny Nyström. Hon har kallats ”den julklappsutdelande tomtens konstnärlige skapare”. Enligt folktron var tomten en gubbe, vars uppgift var att vaka över gården med stall och uthus. Tomten blev, tack vare Jenny Nyströms bilder, den som kom med julklappar i stället för julbocken. Troligen fick hon förebilden från Söndags-Nisse julen 1862. En annan förebild kan vara från den s.k. danska nissepressen, som avbildade tomtar redan på 1850-talet. Jenny Nyströms första tomte torde vara den som illustrerats i Viktor Rydbergs ”Lille Viggs äventyr på julafton” från 1874. Jenny Nyström anses också haft en direkt inverkan på julfirandet genom att hon populariserade seden att använda julgran i Sverige. Bland andra kända julkortstecknare kan nämnas Aina Stenberg, Adina Sand, Einar Nerman, Helge Artelius, Elsa Beskow, John Bauer samt Signe Aspelin.

Minst och störst

Världens minsta julkort sändes till prinsen av Wales 1923. Kortet var ett risgryn och förutom adressen hade avsändaren även lyckats få dit en hälsning och en handtecknad bild.

Världens största julkort sändes 1968. Det var 9 600 meter långt och vägde 2 ton. Hälsningen kom från hemvändande amerikanska soldater och var ägnad till kamraterna i Vietnam. Den levererades i form av en pappersrulle med specialchartrat plan.

Bush skickar 1,5 miljoner julkort

En utvald skara på 1,5 miljoner personer kommer att få julkort från USA:s president George W Bush i år, 2003. Konstnären Barbara Ernst Prey har utformat motivet och mottagaren kommer även att bjudas ett bibelcitat. Julkorten skickades från Bushs ranch i Texas, där han firade tacksägelsedagen med sin hustru Laura.

Pressmeddelande från Posten

[2003-12-10]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com