--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Stora föroreningsmängder samlade i rödfyrshögar

  • Rödfyrshögarna innehåller höga halter av tungmetallerna arsenik, uran, molybden och vanadin.
  • Föroreningarna finns främst i själva rödfyren och i grundvatten och ytvatten i högarnas närhet.
  • Det är fortfarande oklart i vilken omfattning spridningen sker till det djupare grundvattnet.
  • Det kan finnas hälsomässiga risker om man får i sig jord och damm och även genom att äta grönsaker som odlats på rödfyr. Eftersom det är fråga om geologiska material bedöms dock de flesta ämnen förekomma i sådan form att de inte är direkt tillgängliga för upptag i grödor och människa.
Länsstyrelsen har i flera delprojekt arbetat med att kartlägga vilken miljö- och hälsopåverkan som kan vara förknippad med rödfyr. Den senaste undersökningen har framförallt omfattat tre stora högar inom Falköpings kommun men resultatet är även av betydelse för övriga rödfyrsförekomster. Rödfyr liknar vittrande gruvavfall. Innehållet av kalk gör att det sker en neutralisering som är positiv ur miljösynpunkt.

Från slutet av 1700-talet och ända fram till mitten av 1900-talet bröts alunskiffer för att bl.a. användas som bränsle vid kalkbränning. Skifferaskan som blev kvar efter bränningen samlades i högar – och kallas rödfyr på grund av färgen.

Det finns ett stort antal rödfyrshögar inom Västra Götalands län, framförallt runt platåbergen Halle- och Hunneberg, Kinnekulle och Billingen. Den spridda förekomsten av rödfyr samt att användningen i olika sammanhang där människor exponeras gör att det är viktigt att fortsätta utreda vilka hälso- och miljörisker som finns med rödfyr.

Länsstyrelsen anser också att det är viktigt att utforma riktlinjer för hur man bör använda och hantera rödfyr t.ex. i samband med schaktning.

Pressmeddelande från Länsstyrelsen

[2003-11-27]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com