--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om

"Öst är öst och väst är väst, skall Ingegerd förena de två?"

Rurik med kvinna och mig vid Sofiakatedralen i Novgorod där Ingegerds grav finns
Alltsedan den gode Dag Stålsjös fantastiska insatser för att belysa vår historia har diskussionens vågor gått höga om t ex "Svea rikes vagga", var vår egentliga historia började, etc.

Olof Skötkonung, hur länge fanns han på Kinnekulle och var han någonsin i Sigtuna? Meningarna går isär, man har envist fastnat i polemik som ibland bara lett till mer eller mindre chauvinistiska skrifter.

Men många har också på allvar satt sig in i 1000-talets historia.

Vid en liljesten på utsällningen i Skara museum för en vecka sedan
Den 21 oktober kommer vi att försöka se på dessa frågor ur både östligt och västligt perspektiv vid en historisk kväll vid foten av historiska Kinnekulle där Arn har fått dominera historieskrivningen under lång tid. En mycket kunnig, och vidsynt föreläsare, Lars Elenborg, från det vikingakära och runstenstäta Roslagen kommer att berätta om sina forskningar, med tyngdpunkt på Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, som blev sankta Irina av Kiev och Novgorod och Sankta Anna av Ryssland. Hon var en mycket betydelsefull kvinna, anmoder till flera nu existerande kungahus t ex.

Ingegerd, från Husaby på Kinnekulle fick inte gifta sig med den norske kungen men istället med den ryske storfursten Jaroslav ca år 1020.

Ingegerds bild som ikon, Sankta Anna, i en kyrka nära Novgorod.
Under det historiska symposiet skall vi försöka ta upp Dag Stålsjös mantel och min önskan är att kunna förena de olika sidorna i en någotsånär enhetlig bild av en tid vi vet så lite om. Dessutom se vilket inflytande dessa östliga kontakter hade på vår historia, på vår stenkonst m m. Liljestenarna t ex som är unika för Västergötland, hade de sitt ursprung i varjagernas kontakter med Bysans?

Föredraget av Lars Elenborg är huvudpunkten under kvällen. Det inramas av kort filmvisning från Novgorod och Ingegerds grav, några filmscener om liljestenar bl.a. samt kanske en liten scen ur skådespelet Vägen till Husaby, som jag själv skrivit och satt upp och som handlar om just Ingegerd o Jaroslav.

Förhoppningsvis kommer föredraget att följas av en fruktbar diskussion där alla kunskaper och tankar kan komma till tals.

Leif Olson

[ 2003-10-06 ]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com