--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om

Stort intresse för Kinnekullebygdens utveckling

På onsdagskvällen hölls ett stormöte i Folkets Hus i Hällekis om Kinnekulles utveckling och turistnäring, före mötet hölls ett upptaktsmöte inför nästa års Vårrunda på Kinnekulle.

Uppstartsmöte

Under uppstartsmötet presenterades lite fakta om årets Vårrunda, i stort fanns det bara positiva saker att säga om Vårrundan, både från aktörer och besökare. När man drog i gång projektet i februari räknade man med ett 25-tal olika aktörer men intresset var över all förväntan och 65 aktörer kom att delta i Vårrundan som gick av stapeln första helgen i maj.

Det är svårt att få grepp på hur många besökare som totalt kom till Kinnekulle denna helg men uppskattningsvis var det någonstans mellan 3000-4000 personer. Invigningen hölls på fredagen i stenbrottet och det fina vårvädret bidrog säkert till att det kom runt 700 personer.

Det som finns på minuskontot är att annonseringen kanske kunde ha varit bättre och att programbladen kom ut lite för sent. Utbudet var annars både stort och varierande.

Man fick in en hel del pengar till Vårrundan via sponsorer men till nästa år får finansieringen lösas på annat sätt, i potten finns dock ca 25 000 kronor från försäljning av Kinnekulleguiden som blir ett litet startkapital.

Arbetsgrupper

Deltagarna i mötet delades in i olika arbetsgrupper som skall jobba med t.ex. omvärldsanalys, aktörssamordning, markandsföring, invigning, ekonomi m.m. Skall varje Vårrunda starta med en invigning eller var årets invigning en engångsföreteelse var något som bl.a. diskuterades.

Nästa års Vårrunda är planerad till den 1-2 maj med en eventuell invigning valborgsmässoafton, man vill vara konsekvent och hålla på att Vårrundan skall genomföras 1:a helgen i maj även om det vissa år kommer att kollidera med valborg och första maj, vilket kanske inte är till någon nackdel.

Stormötet

När sen själva stormötet startade slöt det upp en del nya personer, och efter en inledande fika fick var och en presentera sig och tala om vad man sysslade med. Sammanlagt kom det runt 60 personer till dessa möten.

Charlotte Backman från kommunen inledde mötet och därefter tog chefen för Turistbolaget Göran Cornelius över och talade lite om de utvärderingar och statistikinsamlingar man gjort för att få ett grepp om hur sommarens turism varit i området.

Men trots att det synts i media att årets turistnäring varit en besvikelse så stämmer inte detta i Götene och Lidköpings kommuner. Tvärt om visar de nuvarande siffrorna på en förbättring, Forshems Gästgivaregård har haft en ökning med ca 25% mot i fjol, Falkängen +15%, Vin & Pimpinella +10%, Läckö +5%, Rörstrands +5-10%, vilket totalt sett gör en ökning i hela området med ca 5%.

Tendensen för turismen är även att det skett en tidsförskjutning, semesterperioderna har blivit mer flexibla och folk styr i större utsträckning än tidigare sin ledighet. Turismen var bra under våren men lite svagare i juni och halva juli för att sen bli riktigt bra andra hälften av juli och augusti.

Det har även skett en förskjutning i målgrupperna som nu blivit mer kvalitetsmedvetna och är villiga att betala lite extra för att få detta.

Det framkom en del kritik från de mindre aktörerna att de inte syntes tillräckligt och att det sakandes en bra innehållsförteckning i den stora turistbroschyren, samt att det koncentrerades mycket på de större aktörerna. En förklaring på detta kan vara att turistbroschyren sponsras med 500 000 kronor av Rörstrands, Läckö och Lundsbrunn, utan detta bidrag hade det inte blivit någon broschyr då turistbolaget ensamt inte kan stå för denna kostnad.

Eva Maria Friberg presenterade sen lite om Kinnekullegruppens arbete och arbetet med Vårrundan för den nytillkomna besökarna. Vårrundan kom till lite med anledning av att visa upp någonting konkret som Kinnekullegruppen utarbetat.

Amfiteatern

Eva Maria berättade även lite om det pågående arbetet med att anlägga en amfiteater i stenbrottet, än så länge har man inte kommit så långt men det har genomförts en del saker. Man håller på med en miljökonsekvensbeskrivning som omfattar allt som kan påverka omgivningen om en teater byggs. Det har även framkommit genom utredning att det inte föreligger någon större fara för områdets flora och fauna och en mätning av akustiken har i dagarna blivit klar men ännu inte presenterats. Kommunen har också påbörjat en detaljplan för området. De kostnader man hittills haft har Sparbanksstiftelsen och regionen stått för.

Life-projektet

Birgitta Gärdefors gav sen en liten summering om det pågående Life-projektet, där det bland annat framkom att Kinnekulle ur europeiskt perspektiv har flera värdefulla naturtyper som är värda att bevara bl.a. ekmarker på västra sidan av berget som knappt finns maken till i hela västra Europa. För att få en föryngring av ekbeståndet kommer en del åkermark att tas i anspråk för att plantera nya ekar.

Västerplana storäng och Österplana hed och vall som präglats av lång betesdrift och fått en speciell flora som är unik och finns endast på ett fåtal platser i världen. Kulturlandskapet är i mångt och mycket danat av människan och är inte statiskt utan är under ständig förändring. På 1600-talet när Linné besökte Kinnekulle fanns här ett betydligt öppnare landskap.

Kommunen ville bevara de naturtyper som är specifika för Kinnekulle och markägarna tillfrågades 2001 om man var intresserade att gå in med en ansökan om bidrag hos nätverket Natura 2000, Länsstyrelsen skulle stå som huvudman. Man fick ett mycket stort bidrag på 54 miljoner kronor som nu kommer att gå till olika åtgärder. Bland annat skall man gallra och röja 600 hektar gräsmark, sätta upp 4 mil stängsel, ta fram en naturguide och anlägga en permanent utomhusutställning om Kinnekulle strax norr om restaurang Vin & Pimpinella på Högkullen.

En undersökning har genomförts om vad utomstående tänker på i första hand när man nämner Götene kommun, och det visade sig att övervägande delen först och främst då tänker på Kinnekulle. Detta är något man kommer att ta till sig i den framtida marknadsföringen och får fundera på hur man kan ta tillvara på Kinnekulle för marknadsföring av hela kommuenen.

Näringslivsförening

Ulla Knutsson från Götene Näringslivsförening berättade lite om deras verksamhet som i första hand har till uppgift att ta tillvara medlemmarnas ekonomiska intressen och jobba för ett bra näringslivsklimat i kommunen. Föreningen har i dag ca 100 medlemmar. Turismen i kommunen är en mycket viktig näring som har en bra potential och det finns planer på att Kinnekullegruppen skall ligga som en undergrupp till Näringslivsföreningen.

Deltagarna på stormötet fick sen dela in sig i olika grupper för att diskutera en ny besöksmålskarta som man ville skulle få en konstnärlig utformning, övernattning för besökare är ett ämne man alltid har anledning att ta upp. Finns det något man kan satsa på för att locka fler barnfamiljer till Kinnekulle, hur skall näringsidkarna samarbeta och utvecklas och vilka åtgärder måste till för att hålla Kinnekulle och dess omgivningar snygga och tilltalande, detta var frågor som väckte en hel del diskussion och mängder av förslag på åtgärder kom fram.

Mötet avslutades med att en ny Kinnekullegrupp valdes då några tidigare medlemmar av olika anledningar inte längre kunde medverka.

Den nya Kinnekullegruppens medlemmar är följande:

  • Stefan Johansson
  • Per Hellström
  • Birgitta Gärdefors
  • Helena Schön
  • Therese Johansson
  • Mats Hulén
  • Stefan Sjöö
  • Göran Cornelius
  • Charlotte Backman
Sammanfattning

Om man skulle våga sig på en summering så ser det ut att finnas en stor framtidstro på Kinnekullebygdens utveckling, de olika näringsidkarna verkar trots en del olika åsikter om saker och ting inte se varandra som konkurrenter utan vill försöka sträva tillsammans mot ett gemensamt mål. Vårrundan på Kinnekulle är ett bra bevis för detta då man tillsammans kan locka många besökare tack vare en stor mångfald och ett rikt utbud av aktiviteter. Devisen "ensam är stark" stämmer inte in på Kinnekulles olika näringsidkare, här är det samarbete, servicetänkande och gemenskap som gäller, vilket är en förutsättning om man i turistsammanhang skall ha någon chans att överleva och framförallt utvecklas och expandera. Om man sen kan få omvärlden att tänka på kvalité, mångfald och service tillsammans med naturskönhet när man hör namnet Kinnekulle kommer det troligen att främja utvecklingsmöjligheterna för hela bygden.

Visan om Kinnekulle
Av: Georg Amandusson
Sista versen

Ej finnes väl skönare plats uti nord,
Du drottning bland västgöta berg!
Och därför det går ej beskriva i ord
din tjusande charm och din färg.
Det är blott att taga vad du vill oss giva
och sedan för livet dig trogen förbliva.
Ur ymnighetshornet du rikt delar ut
de skatter som ej taga slut.

[ 2003-09-04 ]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com