--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om

Favorit i repris (R) - kåseri av Rist

Badliv (tidigare publicerad vecka 27 - 1999)
Rolf "Appel" Apelqvist var under åren 1999-2001 kåsör i Hällekis Kuriren. Nya läsare har tillkommit sen dess så nu kommer några av hans trevliga kåserier att gå i repris. I HK gick Rolf under signaturen "Rist".

Eftersom den här sommaren verkar bli som en sommar ska vara - d v s behagligt varm och solig och där regnet enbart faller nattetid - så ska jag här berätta om ett antal av mina favoritbadplatser. Det har blivit några stycken under åren. Och Hällekis Hamn tillhör toppskiktet.

Mina bedömningskriterier är enbart personliga. Jag tar alltså inte hänsyn till annat än naturskönhet, badbarhet och upplevelsenivå.

Naturskönheten ska innefatta läge, omgivning, dofter och kvardröjande minnesbilder.

Badbarheten handlar om avsaknad av vassa stenar på botten, vattentemperatur, sikt och flytkraft. När det gäller saltvattensbad är antalet få eller inga brännmaneter alls en självklar bedömningsgrund.

Upplevelsen ska liksom i fråga om naturskönheten ge bestående minne men också handla om hur antalet myror och jobbiga flygfän medverkar till helhetsintrycket, liksom avstånd från parkeringsplats, glasstånd och uppförandet hos de medbadande (högljudda barn och bergsprängare samt blöta folk som tar genvägen över ens badmadrass). Andelen brunbrända badbrudar i omgivningen måste jag nog tillstå också är en påtaglig trivselfaktor i upplevelsesammahang.

Jag tycker om att göra djupdykningar i ljumna sommarvatten. Ta ett rejält andetag och sedan göra avstamp för att hamna i en 45-gradig vinkel mot bottnen med armarna sträckta ovanför huvudet och därefter sakta stanna av. Det gäller bara att se till så att det är djupt tillräckligt och att inga snabbgående motorbåtar finns i närheten. Det är en fantastisk känsla att svepas in i först ytvarmt vatten och sedan i allt svalare för att till slut bli riktigt kallt, faktiskt. Då är det dags att göra uppstigningen mot ytan. Hela proceduren tar mindre än en halv minut eller lika länge som jag brukar orkar hålla andan men de där sekunderna bjuder på såväl yttre som intre känsloupplevelser av rikt mått. Och det vill jag kalla för sommarbad när de är som bäst.

Här kommer nu min lilla tio-i-topplista!

KINNEVIKEN/VÄNER-VÄTTEROMRÅDET

1. Vå´en (Vå-ön)

Ligger mellan Blombergs hamn och Blombergs badplats. Man kommer dit genom att passera förbi själva badplatsen och sedan ta av in på den stig som går åt höger efter drygt hundra meter och därefter fortsätta vinkelrätt i riktning mot Kållands halvö. Vå´en är en hög, rund klippa som lämpar sig utmärkt för det slag av djupdykningar jag beskrivit. Fina solklippor finns runt omkring.

2. Hällekis hamn.

Följ campingskylten från Falkängen och kör den trivsamma skogsvägen ett par kilometer så är du framme. Campingen ligger till höger och lämpligt utrymme för solbad finns mellan fyren och P-platsen. Och djupdykningarna företas bäst inom själva hamnbassängen i fyrens närhet. Kiosk.

3. Furuhäll.

Är förmodligen svårt att komma dit utan båt eftersom dykklipporna ligger ganska nära privata sommarstugor på detta område i närheten av Villa Giacomia åt Läcköhållet från Lidköping. Men i närheten finns

4. Skogshyddan

Ett av Lidköpings populäraste utflyktsmål under sommaren. Uteservering under stora pampiga lövträd intill en fin, barnvänlig badstrand. Här kan du spela minigolf och de minsta har en lekplats, som det står på en länk från Lidköpings hemsida. Och ska du ut på djupt vatten får du vada en stund. Men det är det värt. Klart, fint vatten och mjuk sandbotten. Filsbäck och Truve är ungefär likvärdiga men det senare stället är väl numera förbehållet naturisterna, vad jag förstår.

5. Svalnäs

Finns i Söne och är ett bad jag faktiskt aldrig besökt men av alla muntliga positiva fördjudanden att döma är det här ett trivsamt bad, även det. Kiosk.

6. Ekudden

Ligger i Mariestad och är den stor kommunala anläggningen med stor tillhörande camping. Bra bassängbad, vilket också finns i Lidköping (Framnäsbadet), Skövde( Skövdebadet och Billingehusbadet) samt Hjo (Guldkroksbadet). Servering.

7. Vitsand

Ligger vid sjön Stora Trehörningen i Tiveden. Har ljuvliga sandstränder och långgrunt bad.

8. Tivedsbadet vid Ullsandsmo.

Har en av inlandets längsta och vackraste sandstränder. Ligger vid sjön Undens norra del och är berömd för sitt rena och klara vatten.

9. Vristulven.

Skogssjö på gränsen mellan Mariestad och Skövde. Ta sikte på Låstads kyrka och följ vägvisningen. Bra parkering, trivsam kiosk. Stora gräsområden för solbad och lång brygga ut till djupt vatten. Pass på bara så inte kräftorna nyper dig i tårna. Kiosk.

10. Snapen/Sandviken/Brommö

Snapen ligger strax nordost om Mariestad och Sandviken sydvästut. Hyggliga sandstränder och Skönt badvatten lite längre ut. Men kanske ska också Brommö nämnas på den här listan om det fortfarande går att ta sig dit med privatfärja från Torsö och det har jag inte kollat på ett tag.

VÄSTKUSTEN

1. Björnsängen på Nordkoster

Ligger inspräng mellan två mäktiga bergformationer och mitt på sandstranden ligger "Björnen" som är en liten klippa, även den. Ta Kosterbåten från Strömstad och stig av vid Miltons brygga eller Västra bryggan som den numera heter. Följ strömmen upp till Karlgrens pensionat eller till den äng där man ser Miltons. Stigen till Björnsängen följer klipporna västerut och är utmärkt med vita målade markeringar. Klart, saltmättat vatten i skydd för västanvindarna på detta Sveriges mest västligt belägna bad.

2. Lappesand på Hönö

Ta Öckeröfärjan från Hjuvik i Göteborgs mest nordvästra hörn efter Torslanda. Väl på Hönö ta först till vänster genom rondellen och därefter omedelbart höger vid bensinmacken. Kör genom Röd och därefter t h efter växthuset in på Lappesandsvägen. Kör gärna ut tidigt eftersom P-platsen inte rymmer mer än ca 50 bilar. Kort promenad till badet med brygga. Glasskiosk.

3. Näset

Legendariskt Göteborgsbad med djupa klippor att dyka från, men även en liten strand för de minsta. Passera Högsbo, V Frölunda och Önnered. Stor men otillräcklig parkering. Stadsbussarna går också dit. Servering.

4. Sillviken.

Längst ut förbi Lilleby camping på Hisingen via Norra Biskopsgården. Sandstrand och klippor. Perfekt för familjer. Begränsat antal P-platser men hit kan man också ta stadsbussarna. Kiosk.

5. Tylösand

Klitter (som ev. finns kvar efter senaste stormangreppet) och härliga salta böljor samt biffiga badvakter och nära till känd Roxettmedlems stora hotellanläggning med allt du önskar av mat, dryck och nöje.

6. Käringhålan

Berömt nakenbad söder om Varbergs fästning. Motsvarighet för Gubbar finns också.

7. Smögen.

Västkustklippor och brunbrända badbönor en masse. Och berömd brygga, förstås. Fast lite av turistfälla har det nog blivit. Den som söker en dyrbar present i glas eller porslin rekommenderas ett besök i berömd butik intill busstorget. Priser från 500:- och uppåt. Rör dig försiktigt så du inte slår ned någon av dyrbarheterna bara.

8. Furholmen

Strömstads badplats, känd från Polisen i Strömstad där ett av morden skedde. Nås enbart med badbåten Birgit inifrån Skagerakskajen. Finns klippbad runt hela Furholmen och även badvik för de små. Kiosk.

9. Rödön

Klippö vid Gustavsberg strax utanför Uddevalla. Lika härliga dyk-djup som på Väner-ettan Vå én. Dit kommer du t ex med Byfjords-båtarna från Kampenhofs busscenter inne i sta ´n eller med bil söderut den gamla infartsvägen från Göteborgshållet strax efter de kurviga avsnitten med den härliga utsikten över fjorden.

10. Skrea strand

Får stå som exempel för många av de sandstränder som erbjuds i Halland. Se upp bara för lite lömska Undervattenströmar som uppträder. Skrea ligger i Falkenberg.

/Rist

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com