--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om

Åland som vikingatida mötesplats i ny utställning på Historiska museet

Motiv: Borgbodaspännet
Byline: Fotograf/Augusto Mendes
Åland spelade under vikingatiden en viktig roll i den blomstrande handeln mellan öst och väst. Arkeologiska fynd tyder på att Åland var beroende av Birka som handelsstad. Det finns till exempel inga åländska myntfynd från tiden efter Birkas fall. Historiska museet i Stockholm öppnade den 17 juni temautställningen "Vikingatid på Åland". Den ingår under ett år i museets permanenta utställning "Vikingar".

- Vi är glada att kunna sprida kunskapen om åländsk vikingatid till en större publik, säger projektsamordnare Silvana Fagerholm-Sjöblom. Det arkeologiska materialet visar att Åland blomstrade under vikingatiden. Det kan vi bland annat se på de smyckesformer, med influenser från olika länder, som funnits i gravarna.

Motiv: Syllödanålen.
Byline: Fotograf/Augusto Mendes
Åland var beroende av handeln med öst och väst då många viktiga råvaror saknades i övärlden. Där fanns exempelvis inga brytbara metaller utan allt måste importeras i form av råämnen eller färdiga produkter. I utställningen finns flera objekt som visar på Ålands internationella handel. Ett exempel är Syllödanålen, en magnifik dräktnål, som tidigare ansetts ha tillverkats på de brittiska öarna. Nålen har sannolikt skandinaviskt ursprung, men dess formspråk kommer från brittiskt område. Den närmaste parallellen till detta fynd har hittats i en mansgrav i Birka. Här finns även exempel på långväga kontakter i form av arabiska silvermynt och pärlor som sannolikt kommer från Iran eller Indien.

En annan åländsk sedvänja som visas i utställningen är lertassar, vilka fungerade som skyddande amuletter i brandgravar. Formad som en djurtass liknande bäverns eller björnens, två djurarter som inte funnits på Åland. Lertassar har även hittats i det centrala Ryssland. De åländska lertassarna är från förvikingatid och vikingatid medan de ryska kommer först under vikingatid.

Utställningen, som innehåller mer än 80 föremål, kommer att pågår under ett år som en temautställning i Historiska museets basutställning "Vikingar" och är uppbyggd kring fyra teman: Gården, Religion, Makt och överhet samt Kontakter över havet.

Pressmeddelande från Historiska museet

[ 2003-06-26 ]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com