--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om

Vattenjojo kan orsaka strypning

Vattenjojons "snöre" kan tänjas ut och bli tio gånger så långt när jojon svingas - en farlig snara om det hamnar runt ett barns hals.
Foto: Konsumentverket
Konsumentverket varnar nu för en vattenjojo som saluförs i många leksaksaffärer. Allvarliga strypningstillbud har inträffat i Frankrike och Storbritannien. Jojon har ett elastiskt band med en geléartad kula i ena änden. Vissa sorter kan sträckas ut till mer än två meter. Konsumentverket kräver omedelbart säljstopp med hänvisning till risken för strypning.

En nioårig pojke i Frankrike var nära att strypas av en vattenjojo när det elastiska bandet lindade sig runt hans hals. Det krävdes två vuxna för att få bort det. I Storbritannien har åtta liknande händelser inträffat under den senaste månaden!

Än så länge har ingen olycka skett i Sverige, men Konsumentverket anser riskerna så överhängande att det är skäl nog att kräva att produkten tas bort från marknaden. Leverantörerna har uppmanats att genast upphöra med försäljningen.

- Det är förvånande att en sådan här leksak har tillverkats överhuvudtaget. Barn tycker förstås det är roligt att svinga det elastiska bandet som då tänjs ut. Med kraft kan det linda sig runt halsen på ett barn, som hamnar i akut stress. Risken är stor att barnet inte själv kan göra sig kvitt snaran, säger Jan Sjögren, chef för Konsumentverkets säkerhetsenhet.

Kemikalieinspektionen utreder om det även kan finnas kemiska risker med den gelártade massa som produkterna är gjorda av, om barn skulle få i sig delar av jojon. Inga säkra besked finns ännu om detta.

Pressmeddelande från Konsumentverket

[2003-05-27]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com