TISDAG 20 MAJ 2025

Foto/källa: Sydvatten AB
Bolmentunneln fyller 50 år – avgörande för Skånes dricksvatten
I år fyller ett av Sveriges största vattenprojekt 50 år – Bolmentunneln, det mäktiga ingenjörsverk som varje dag levererar vatten till ca 600 000 skåningar.
– Invånarna i västra Skåne kan tacka beslutsfattarna från förra seklet för det fina vatten som rinner ur kranarna idag, säger Ilmar Reepalu, ordförande Sydvatten.
Ett svar på framtidens vattenutmaningar – redan 1965
I mitten av förra århundradet pekade en statlig utredning på risken för vattenbrist i Skåne. För att råda bot på detta beslutade sig några framsynta och modiga politiker från fem kommuner att gå samman för att möta uppdraget att säkra västra Skånes vattenförsörjning. Malmö, Lund, Helsingborg, Eslöv och Landskrona bildade 1966 Sydvatten AB.Bolmentunneln är 82 kilometer, en sprängd tunnel som ligger djupt i marken, där vattnet rinner med självfall från sjön Bolmen i Småland ner till Skåne och Ringsjöverket. Tunnelbygget tog 10 år att färdigställa.
– En god vattenförsörjning och en fungerande infrastruktur är grundläggande för att samhället ska fungera. Det är Bolmentunneln som gör det möjligt att försörja Skåne med det fina vatten som finns i sjön Bolmen, Sveriges tolfte största sjö, berättar Ilmar.
Vid tre tillfällen har det varit nödvändigt att stänga tunneln på grund av ras. Då har reservvattentäkten Ringsjön tagits i bruk. Vid det senaste raset 2008 hölls tunneln stängd i två år för att repareras och inspekteras så att ett omfattande förebyggande förstärkningsarbete kunde utföras.
Dricksvatten från Bolmen för en miljon människor
Bolmens betydelse för västra Skånes utveckling kan inte nog understrykas. Tillgången till högkvalitativt råvatten är ovärderlig och kring år 2032 kommer Sydvatten att försörja samtliga delägarkommuner, med dricksvatten från sjön Bolmen.– När vi leder ner Bolmenvattnet till Vombverket säkerställer vi en robust dricksvattenförsörjning till en miljon människor. Då har båda vattenverken, Ringsjöverket och Vombverket, Bolmen som ordinarie vattentäkt och båda verken har tillgång till reservvattentäkter, säger Mattias Leijon, VD på Sydvatten.
Ny strategisk inriktning – hushålla med dricksvatten
Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Vatten har länge tagits för givet men klimatförändringar, urbanisering och växande konkurrens om vattenresursen ställer nya krav på samhällsplaneringen.I april 2023 antog Sydvattens styrelse en strategisk inriktning där Sydvatten ska arbeta för en genomsnittlig minskning av dricksvattenanvändningen om 2 % per år till 2040.
För hushållen innebär det en minskad dricksvattenanvändning från dagens ca 140 liter per person och dygn till ca 100 liter. Men det är inte bara hushållen som ska sänka sin användning, även kommuner, näringsliv och föreningar ska ändra sitt beteende och bli vattensmarta.
– Även då Sydvattens ägarkommuner har god tillgång till råvatten ska vi använda vattnet på ett mer hållbart och ansvarsfullt sätt och inte slösa bara för att vi kan. En minskad dricksvattenanvändning hjälper oss och våra ägarkommuner att undvika mycket stora investeringar i anläggningar och infrastruktur samt att vi minskar kostnader för både el och kemikalier i produktionen, avslutar Mattias.
Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sydvatten AB
