ONSDAG 21 AUGUSTI 2024
Genom åren har lottor lärt sig hantera olika sambandsmedel. Även idag får blivande stabsassistenter till Försvarsmakten lära sig olika sambandsmedel för att kunna hjälpa till med att ta emot och skicka meddelanden - Foto/källa: Svenska Lottakåren
100 år av försvarsvilja - nu och då med Svenska Lottakåren
Den 10 september 2024 markerar en historisk milstolpe när Svenska Lottakåren firar 100-årsjubileum. Som frivillig försvarsorganisation och ett av Sveriges största kvinnliga nätverk, har vi under ett sekel spelat en avgörande roll i att stärka landets beredskap, genom att utbilda kvinnor som vill göra skillnad i vardag, kris och krig.
- Totalförsvaret är en angelägenhet för alla. Vi kan alla vara delaktiga i att öka vår motståndskraft. Det har varit väldigt tydligt för de flesta av oss under de senaste åren med inte bara ett oroligt säkerhetsläge utan också pandemi och lågkonjunktur. Vi tipsar gärna om hur alla kan öka sin kunskap och göra skillnad i både sin egen vardag och för samhället. säger Anna Nubäck, generalsekreterare Svenska Lottakåren.
Under jubileet vill vi belysa Svenska Lottakårens arbete. Med en rik bildskatt och berättelser som sträcker sig över hundra år, finns möjligheter till spännande reportage om en av samhällets mest aktuella frågor, vår beredskap. Och flera generationer av kvinnor står redo att dela sina upplevelser och insikter. Sara Karlsson Stjärnholm till exempel, har varit engagerad i Svenska Lottakåren i halva sitt liv och brinner för att stärka andra kvinnor. För två år sedan gick mamma Carina Stjärnholm också med i kåren.
-Det är Sveriges främsta forum för kvinnor i alla åldrar som vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle och jag fastnade för gemenskapen i kåren och att få vara en del av ett kvinnligt nätverk som gör så stor skillnad. Och det är fint att få spendera mer tid med min dotter och dela det med henne, säger Carina.
Sara jobbar som sjuksköterska på en akutmottagning till vardags och har stor nytta av sina kunskaper från Lottakåren även i sitt yrkesliv.
– Vi pratar mycket om omvärldsläget på jobbet, vad innebär en krigsplacering och hur mycket vatten behöver jag ha hemma om det blir kris? Där kan jag bidra med kunskap. Om jag kan få någon att bli intresserad av sin egen krisberedskap så är jag väldigt nöjd, säger Sara.
Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Svenska Lottakåren