SÖNDAG 28 JULI 2024


Bild av Alexa från Pixabay

Igelkottens framtid i Sverige: En hotad art i behov av hjälp

Igelkotten, ett av jordens äldsta däggdjur med en historia som sträcker sig över 30 miljoner år, står inför en osäker framtid i Sverige och Europa. Denna älskade trädgårdsbesökare, som tidigare var en vanlig syn i våra bostadsområden, kämpar nu för sin överlevnad i en snabbt förändrande miljö.

De älskade igelkottarna minskar i antal i Sverige och har nu klassificerats som Nära hotad (NT). Detta innebär en ökad risk för att de kan försvinna helt.

För att förstå orsakerna till deras minskning, bjuder Världsnaturfonden WWF in till medborgarundersökning under Igelkottsveckan, som äger rum den 12-18 augusti. Under denna vecka uppmanas alla att rapportera både levande och döda igelkottar, samt även om man inte ser några igelkottar alls.

Igelkottsveckan är ett initiativ för att samla in viktig information om den minskande igelkottspopulationen i Sverige. Genom att delta kan varje svensk bidra till att öka kunskapen om dessa älskade djur och hjälpa till att säkra deras framtid i vårt land.

Förr i tiden var igelkotten vanlig i våra trädgårdar, men nu för tiden har de flesta trädgårdar och parker kortlklippta gräsmattor och är allmänt välstädade, här trivs igelkottarna inte så bra. Man kan hjälpa till genom att skapa igelkottsvänliga miljöer i sin trädgård genom att lämna ostörda områden med löv och kvistar.

Läs mer om Igelkottsveckan och hur du kan hjälpa till och delta i Sveriges igelkottsräkning på WWF hemsida.