LÖRDAG 29 JUNI 2024


Järnvägsmuseets entré - Foto/källa: Daniel Bernstål

Nästa Gävle – idag öppnar Järnvägsmuseet

Efter flera års renovering, utbyggnad och utveckling slår Järnvägsmuseet, Sveriges nationella järnvägsmuseum, åter upp portarna för besökare idag lördag den 29 juni. Det finns mycket för både stora och små att utforska, lära och uppleva på museet och i den intilliggande Järnvägsparken.

Mycket är förändrat i det nya Järnvägsmuseet i Gävle. Museets gäster möts av en helt ny entré som pryds av två helrenoverade X5 expresståg från 1940-talet. Inne i museet finns en ny modern utställning om Sveriges järnvägshistoria – om Sveriges järnvägar, dess människor och framtid. Här finns också butik med flera unika produkter, lekrummet Lilla station och restaurang med uteplats.

I uteområdet Järnvägsparken kan gästerna gå in i järnvägshistoriska byggnader, som Hennans stationshus och en banvaktarstuga från Hosäter. Det går också att åka mini-tåg.

Under högsäsong körs rälsbussar mellan museet och fordonsmagasinet Tåghallen, där gästerna kan strosa runt i en av världens största fordonssamlingar och ta del av tiden från järnvägens begynnelse fram till idag.

Järnvägsmuseet firar återöppningen hela sommaren tillsammans med besökande gäster.

– Jag ser verkligen fram emot att få välkomna alla till vårt fina museum – hela Sveriges järnvägsmuseum, säger museichef Robert Sjöö.

Järnvägsmuseet har öppet året runt. Information om öppettider och priser finns på Järnvägsmuseets webbplats, jarnvagsmuseet.se. Barn och ungdom (t.o.m. 19 år) går in gratis.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Järnvägsmuseet