SÖNDAG 9 JUNI 2024

Upptäck Sveriges runstenar med innovativ app

Är du fascinerad av runstenar? “Svenska runstenar”, en banbrytande app, erbjuder en interaktiv guide till Sveriges historiska runstenar. Med över 1300 runstenar kartlagda – och fler på väg – ger appen detaljerad information om varje stens tillgänglighet och skick.

Första appen av sitt slag

“Svenska runstenar” är den första appen som ger en omfattande översikt över runstenar i Gästrikland, Medelpad, Hälsingland, Uppland, Södermanland, Västmanland, Värmland och Närke. Under hösten 2024 tillkommer runstenar i Götaland. Användare kan enkelt se om en runsten är lättillgänglig, uppmålad, eller skadad, vilket gör det möjligt att planera besök effektivt.

Betygsättning för bästa upplevelse

Varje runsten har fått ett betyg från 1 till 5 baserat på dess skick, där fem stjärnor signalerar ett optimalt besöksmål. Framöver kommer det att finnas en rapporteringsfunktion som låter besökare uppdatera informationen, säkerställande att guiden förblir aktuell.

Utvecklad av expert

Appen, skapad av forskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet, är tillgänglig för nedladdning via App Store och Google Play. Den innehåller guider och kartor för varje landskap, vilket gör det enkelt för historieentusiaster att utforska Sveriges rika förflutna.

Källa: Stockholms Universitet