ONSDAG 5 JUNI 2024


Bild av Photo Mix från Pixabay

Gårdsförsäljning av alkohol - en efterlängtad seger för småskalig produktion och landsbygdens utveckling

Företagarna välkomnar med glädje lagförslaget som tillåter gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.
- Äntligen! Sveriges besöksnäring har väntat på det här beskedet i decennier och kommer leva till nya besöksmål som lockar gäster, fler i arbete och nya skatteintäkter. Förslaget är mycket bättre än det som har spekulerats om i media senaste månaderna och fler kommer att omfattas, säger Benjamin Dousa, vd på Företagarna

Förslaget omfattar alla dryckesslag och det kommer inte att krävas att råvarorna också produceras på plats, bortsett från att vinets druvor måste göra det.

Det handlar om hantverksmässig och småskalig tillverkning. Dryckerna får säljas till besökare som betalt för till exempel guidad tur eller en föreläsning. Det kommer också finnas begränsningar för hur mycket som får säljas på plats.

Förslaget är tänkt att träda i kraft under första halvåret 2025. Det bedöms få stor betydelse för 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare av jästa drycker.

- Vår enda kritik gäller volymbegränsningarna som innebär att mellanstora och stora producenter inte omfattas. Det kan minska drivkrafterna för företag under gränsen att växa, och stora, internationellt kända, varumärken som kan locka internationella turister omfattas inte, säger Benjamin Dousa, vd på Företagarna.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Företagarna