ONSDAG 14 FEBRUARI 2024


Bild av lyperzyt från Pixabay

Metsä Group investerar i tre nya konverteringslinjer vid mjukpappersbruket i Mariestad

Metsä Groups affärsområde för mjukpapper och mat- och bakplåtspapper investerar i tre nya toppmoderna konverteringslinjer för vikta och rullade mjukpapper vid Framtidsfabriken i Mariestad. Investeringen möjliggör storskalig produktion av högkvalitativa pappershanddukar i Skandinavien. Dessutom innebär den effektivitets- och energivinster, samt förbättrad arbetsmiljö och säkerhet. Investeringarna är en del av företagets expansion och modernisering i Mariestad och det strategiska programmet Future Mill, som syftar till miljö- och driftprestanda i världsklass.

Metsä investerar 4,2 miljarder kronor (370 MEUR) i expansionen och moderniseringen av mjukpappersbruket i Mariestad, och de nya konverteringslinjerna är en del av detta omfattande projekt. Expansionen är fokuserad på hållbar färskfiberproduktion, där den totala andelen färskfiberbaserade produkter som tillverkas vid bruket kommer att vara 80 procent när utbyggnaden är klar under den andra halvan av 2025.

Valmet Tissue Converting S.p.A. har fått i uppdrag att leverera två nya konverteringslinjer för tillverkning av rullade mjukpapper för konsumentmarknaden och C.G Bretting Manufacturing Co, Inc. har fått i uppdrag att leverera en konverteringslinje för vikta pappershanddukar för professionell användning.

De nya konverteringslinjerna har en total kapacitet på 70 000 ton mjukpapper.

”De toppmoderna konverteringslinjerna med högeffektiva komponenter säkerställer optimal prestanda och produktivitet. Våra konverteringslinjer är utrustade med högautomatiserade och högkvalitativa omrullningsmaskiner, vilket främjar en säkrare och mer effektiv arbetsmiljö. Dessutom öppnar den senaste vikmaskinen dörrar för oss att utforska och utveckla nya spännande produkter, vilket ytterligare förbättrar våra möjligheter”, säger Esa Paavolainen, Vice President Projects, Metsä Tissue.

Metsäs bruk i Mariestad producerar mjukpappersprodukter som säljs under varumärkena Serla, Lambi och Katrin. Efter expansionen kommer bruket att ha nio konverteringslinjer.

De nya konverteringslinjerna är planerade att tas i drift det andra respektive tredje kvartalet 2025. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra investeringarnas värde.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Metsä Group