ONSDAG 14 FEBRUARI 2024

Så blev den 14 februari Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, den 14 februari, är en dag då många visar sin kärlek och uppskattning till sina nära och kära. Men varför firar vi denna dag, och hur har den utvecklats genom tiderna?

Historien bakom Alla hjärtans dag är inte helt klar, men det finns flera teorier om hur firandet uppstod.

En teori är att firandet har sitt ursprung i en hednisk festival som firades i Rom under antiken. Festivalen, som kallades Lupercalia, ägde rum den 15 februari och var en fest tillägnad gudarna Faunus och Lupercus. Under festivalen offrades får och vargar, och unga män sprang nakna genom staden och piskade kvinnorna med getskinn.

En annan teori är att firandet har sitt ursprung i en kristen martyr som hette Valentinus. Valentinus var en romersk präst som levde på 200-talet. Enligt legenden vände han sig emot kejsar Claudius II, som hade förbjudit unga män att gifta sig eftersom han ansåg att de var bättre soldater om de var ogifta. Valentin fortsatte att viga kärlekspar i hemlighet, men blev till slut upptäckt och dömd till döden. Innan han avrättades ska han ha skrivit ett brev till fångvaktarens dotter, som han hade blivit förälskad i, och undertecknat det med “Din Valentin”. Detta anses vara det första Valentinkortet, och början på seden att skicka kärleksbrev på denna dag.

Det är inte helt säkert vilken av dessa teorier som är korrekt, men det är troligt att de båda har bidragit till firandet av Alla hjärtans dag.

Under medeltiden började firandet av Alla hjärtans dag ta den romantiska form vi känner igen i dag. I England och Frankrike ansågs den 14 februari vara dagen då fåglar bildade par, och ungdomar började därför para ihop sig på lek på Valentindagen. Under 1400-talet började också de första Valentinkorten dyka upp.

Firandet av Alla hjärtans dag spred sig till USA under 1800-talet, och under 1900-talet blev det en allt mer populär högtid i hela världen. Idag är Alla hjärtans dag en kommersiell högtid som firas med gåvor, röda hjärtan och romantiska middagar.

Alla hjärtans dag spred sig till andra länder med den engelska och franska kulturen, och blev särskilt populär i USA på 1800-talet, där den kommersialiserades genom massproduktion av Valentinkort, blommor, choklad och andra presenter. I Sverige blev alla hjärtans dag känt först på 1960-talet genom amerikanska influenser, men det var inte förrän på 1990-talet som det blev ett större fenomen. Idag är alla hjärtans dag en dag då många uttrycker sin kärlek, inte bara till sin partner, utan också till familj, vänner och kollegor.

Alla hjärtans dag är alltså en dag med en lång och färgrik historia, som har förändrats och anpassats till olika tider och kulturer. Men oavsett hur man firar den, är det viktigaste att visa att man bryr sig om de som står en nära.