ONSDAG 7 FEBRUARI 2024

Elsa och Noah populäraste namnen hos nyfödda

Det är nya namn i topp hos både flickor och pojkar när Skatteverket för första gången presenterar de vanligaste tilltalsnamnen hos nyfödda. Hos flickor toppar Elsa precis före Vera och bland pojkar är det Noah som kniper förstaplatsen före Hugo.

Det är första året som Skatteverket publicerar listor över de mest populära namnen hos nyfödda. Tidigare år har Statistiska Centralbyrån, SCB, publicerat dessa uppgifter.

– Det känns väldigt roligt att ta över och tillhandahålla den här tjänsten då den är så populär hos blivande föräldrar. Listorna innehåller fler än 12 000 namn och vi har i dagsläget namnstatistik för de tre senaste åren och under våren kommer vi även fylla på med äldre statistik, säger Caroline Ledin, statistiker på Skatteverket.

Ändringar i namntoppen

Hos flickor är det väldigt jämnt i toppen där Elsa var det vanligaste namnet 2023 med 588 namngivna flickor, precis före Vera som 587 flickor namngavs till. Astrid som var det mest populära namnet hos flickor 2022 har tappat åtta placeringar till en niondeplats.

Efter att i flera år ha legat med i den absoluta toppen har nu Noah nått förstaplatsen med 655 namngivna pojkar. William som innehaft förstaplatsen de senaste åren fortsätter vara populärt, men sjunker till en tredjeplats. Hugo klättrar två placeringar och är numera det näst mest populära namnet med 622 namngivna pojkar.

Exempel på namn som tidigare varit med men som nu hamnar utanför topp 100-listorna är Felicia, som sjunkit från plats 95 till 128, och John, som sjunkit från plats 85 till 104.

Skillnad i statistik

En ansökan om förnamn ska göras inom tre månader från barnets födelse, vilket betyder att 2023 års uppgifter om de mest populära namnen hos nyfödda inte är kompletta förrän senare i vår. Statistiken kommer då att uppdateras.

– I Skatteverkets statistikportal går det även att söka på de mest populära namnen i kommuner och län, så man kan undersöka vad de mest populära namnen är där man bor. Där går det även att se hur populariteten för namn ändrats över tid, säger Caroline Ledin.

Skatteverket redovisar namn per unik stavning till skillnad från SCB som slagit ihop namn med liknande stavning till ett namn. I och med detta kan statistiken skilja sig åt mellan myndigheterna.

Mest populära flicknamnen 2023:
  • Elsa
  • Vera
  • Alma
  • Selma
  • Alice
Mest populära pojknamnen 2023:
  • Noah
  • Hugo
  • William
  • Liam
  • Nils


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skatteverket