MÅNDAG 5 FEBRUARI 2024


Karl XIV Johan, 1763-1844, kung av Sverige och Norge - Konstnär: Fredric Westin (1782–1862 - Foto/Källa: Nationalmuseum - Public Domain

Idag för 206 år sedan - Karl XIV Johan: Fransk marskalk som blev svensk kung

Den 5 februari 1818 kröntes Jean Baptiste Bernadotte till Sveriges kung under namnet Karl XIV Johan. Han var den första monarken av huset Bernadotte, som fortfarande regerar i Sverige. Han hade valts till tronföljare 1810, under en turbulent tid i Sveriges historia. Napoleonkrigen rasade i Europa och Sverige var i en prekär situation. Den barnlöse Karl XIII satt på tronen och det fanns ingen arvinge.

Från soldat till marskalk

Bernadotte var född i Pau i Frankrike 1763. Han började sin karriär som soldat i den franska armén 1780 och avancerade snabbt under den franska revolutionen och Napoleonkrigen. Han utmärkte sig i flera slag och blev utnämnd till marskalk av Frankrike 1804. Han gifte sig med Désirée Clary, som var före detta fästmö till Napoleon och syster till Joseph Bonapartes fru.

En oväntad tronföljare

År 1810 blev Bernadotte överraskande vald till tronföljare i Sverige, efter att den svenska riksdagen hade röstat för honom. Han accepterade erbjudandet och antog namnet Karl Johan. Han konverterade också till lutherdomen, som var det officiella trossamfundet i Sverige. Bernadottes val till tronföljare var inte utan kontroverser. Vissa ansåg att han var för nära knuten till Napoleon, medan andra var oroliga för att han inte hade någon kunglig bakgrund. Men Bernadotte lyckades vinna folkets förtroende och han blev en respekterad och älskad kung.

En framgångsrik kung

Som kronprins deltog Bernadotte i kriget mot Napoleon, som han tidigare hade tjänat under. Han ledde de svenska trupperna i slaget vid Leipzig 1813, där de allierade segrade över den franska armén. År 1814 tvingade han Norge att ingå i en union med Sverige, efter att ha besegrat den norska armén i det korta svensk-norska kriget. Den 5 februari 1818 blev Bernadotte kung av Sverige och Norge, efter Karl XIII:s död. Han regerade i 26 år och genomförde flera reformer inom politik, ekonomi, utbildning och kultur. Han bidrog till att modernisera landet och han skapade en stark militär. Han var också en skicklig diplomat och han lyckades förbättra Sveriges relationer med andra europeiska länder. Karl XIV Johan dog i Stockholm den 8 mars 1844 och efterträddes av sin son Oskar I.

Karl XIV Johans arv

Karl XIV Johan anses vara en av Sveriges mest framgångsrika kungar. Han ledde landet genom en period av fred och stabilitet och han bidrog till att modernisera Sverige. Han var också en skicklig diplomat och han förbättrade Sveriges relationer med andra europeiska länder.