LÖRDAG 3 FEBRUARI 2024


Rescue Margatera Emblad namngavs på fredagskvällen på Båtmässan i Göteborg - Foto/källa: Sjöräddningssällskapet

Ny räddningsbåt namngiven – den första i sitt slag

Sjöräddningssällskapet har utvecklat en ny typ av räddningsbåt. Nu har klassen och den första enheten fått sitt namn, Rescue Margareta Emblad som tillhör den helt nya Emblad-klassen.

Efter några år på ritbordet och på varvet är hon här, Rescue Margareta Emblad. Hon är den första räddningsbåten i sitt slag, och kommer under året att placeras vid Skärhamns räddningsstation, där hon kommer att bemannas av frivilliga sjöräddare. Båten är utvecklad för att lätt kunna utföra sitt uppdrag med att skapa säkrare vatten.

Med ett lättare skrov kan insatstiderna minska och bränsle sparas. Förutom en rad ny teknisk utrustning är båten försedd med hybriddrivlina för att kunna ställas om till eldrift när infrastrukturen tillåter.

”Vi har använt kunskapen vi byggt upp under ett drygt sekel av båtutveckling och sjöräddning, för att ta fram denna nya båtklass. Det känns jätteroligt att visa upp det första exemplaret för allmänheten, säger Jonas Carlsson, ansvarig för nybyggnation på Sjöräddningssällskapet.

Båten har kunnat utvecklas och byggas tack vare en privat donation, och designen kan signeras den norska båtdesignen Birger Kullmann. Under våren väntar provkörning och intrimning, för att till slut landa i Skärhamn.

FaktaDetta är en nyhet/pressmeddelande från: Sjöräddningssällskapet