LÖRDAG 27 JANUARI 2024

Boksamtal: Prisbelönta författaren Mats Strandberg till Västergötlands museum

Skräckförfattaren Mats Strandberg och historikern Brita Planck har bjudits in till Västergötlands museum för ett samtal om historisk fiktion, skrivande och såklart en hel del skräck. Samtalet kretsar kring ungdomsromanen Pestblommor.

”Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamms slott, hos en moster de aldrig träffat...” (Ur Pestblommor, baksida).

Lördagen den 3 februari klockan 13.00 anordnar Västergötlands museum ett samtal om den nya boken Pestblommor, utgiven på förlaget Rabén & Sjögren 2023. Medverkar gör bokens författare Mats Strandberg och historikern och författaren Brita Planck, som har varit behjälplig med bokens historiska fakta.

– Evenemanget riktar sig till både ungdomar och vuxna. Vi kommer att prata med Mats och Brita om hur de har samarbetat när Mats skrivit Pestblommor. Vi pratar också lite om hur det var på 1700-talet, och om skräck och skrivande, säger Patrik Erlandsson på Västergötlands museum som kommer att moderera samtalet.

Pestblommor utspelar sig i början av 1700-talet och är en kuslig och vacker berättelse om två systrar som tvingas flytta från Stockholm när pesten återigen har staden i sitt våld. Romanen har hyllats av kritiker som jämfört den med både Jane Eyre och Den hemliga trädgården. Den handlar om smitta, religion, familjehemligheter och förbjuden kärlek.

Om Mats Strandberg

Mats Strandberg är en framgångsrik författare inom skräck, fantasy och science fiction och skriver för barn, unga och vuxna. Mats senaste vuxenroman Konferensen har filmati-serats för Netflix och hade premiär under 2023. Han har också skrivit skräckromanerna Färjan och Hemmet, ungdomsboken Slutet, barnböckerna om Monstret Frank, och faktaboken Monster i terapi tillsammans med författaren och psykologen Jenny Jägerfeld. Han fick sitt stora genombrott 2011 med världssuccén Cirkeln (skriven tillsammans med Sara Bergmark Elfgren) som filmatiserades och nominerades till Augustpriset.

Om Brita Planck

Brita Planck är historiker och författare och har bistått Mats Strandberg med historiska fakta till Pestblommor. Hon är har skrivit boken Förnuft eller känsla - adel, kärlek och äkten-skap, som bygger på hennes doktorsavhandling om just kärlek och äktenskap inom svensk adel under 1700- och 1800-talen. Hon medverkar även i forskningsprojektet Att konservera godsen vid släkten: Fideikommiss i Sverige under 400 år. Projektet syftar till att analysera fideikommissens tillkomst, förvaltning och avveckling i Sverige, cirka år 1643-2020.

Kort fakta om dagen



Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum