ONSDAG 17 JANUARI 2024


Bild av StockSnap från Pixabay

Alla ska ha råd att gå till tandläkaren

Vem som helst kan få hål i tänderna. En del har ärftliga problem medan andra kanske främst äter felaktig kost eller tar mediciner som förstör dem. Oavsett orsak är det angeläget att välfärden omfattar även tandvården så att alla har möjlighet att laga tänderna när det behövs.

Tandvård kostar enormt mycket i dag och särskilt gäller det för personer med dålig tandhälsa. Det borde vara en självklarhet att alla får sina tänder lagade precis som man får sjukvård vid behov. Tandhälsoförbundet anser att samma kostnad för den enskilde ska gälla vare sig man går till doktorn eller till tandläkaren.

I dag är det inte så. Hos doktorn betalar man 1300 kronor och sen är det gratis. Men hos tandläkaren måste du betala 3 000 kronor innan tandvårdsförsäkringen träder i kraft. Försäkringskassan betalar därefter hälften av kostnaden upp till 15 000 kronor. Sedan blir det nästan gratis då subventionen är 85 procent, men helt kostnadsfri blir aldrig tandvården.

- Systemet gynnar helt klart personer med mycket god ekonomi, säger Peter Söderlund förbundsordförande i Tandhälsoförbundet. Den med låg inkomst måste sätta sig i skuld för att kunna få tänder lagade eller utdragna.

Tänderna måste ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd

Tandhälsoförbundet anser att tandvården ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. För det finns flera argument bland annat att:
- Tänderna är en del av kroppen
- Många sjukdomar har sitt ursprung i dålig tandhälsa
- Kostnaderna för sjukvården minskar om folk har bättre tandhälsa.

- Det är inte rättvist att folk med dålig tandhälsa ska behöva betala 3000 kronor innan försäkringen över huvud taget träder i kraft. Det behövs politiska krafttag för att folk ska ha råd med den tandvård de behöver, konstaterar Peter Söderlund.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Tandhälsoförbundet