LÖRDAG 13 JANUARI 2024

Idag skall julen dansas ut

Tjugondag Knut är en svensk tradition som markerar slutet på julhelgen. Dagen firas den 13 januari, tjugo dagar efter julafton, och har fått sitt namn efter den helgonförklarade danska prinsen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131.

En av de vanligaste sätten att fira Tjugondag Knut är att ta ner julgranen och julpyntet, en sed som kallas för julgransplundring. Detta är en lekfull och glädjefylld aktivitet, där barnen får plocka godis och frukt från granen, sjunga sånger och dansa runt den. Sedan slängs granen ut, ofta med ett gammalt talesätt som ”Tjugondag Knut dansas julen ut”.

Julgransplundringen har sina rötter i 1800-talets borgerliga traditioner, men kan också ha påverkats av de upptåg som förekom i bondesamhället vid denna tid på året. Då gick barn och unga runt för att tigga mat och dryck, eller klädde ut sig och samlade in godis eller pengar från grannar, en praktik som kallades för Knutsmässodagen.

Tjugondag Knut är inte bara en dag för att säga adjö till julen, utan också en dag för att umgås med familj och vänner, ha kul och skapa nya minnen. Att fira Tjugondag Knut är också ett sätt att hedra våra traditioner och vår historia, och att hålla liv i vår svenska kultur.