MÅNDAG 8 JANUARI 2024

Ett år med kattregistret: 423 746 katter är nu registrerade i Sverige

Ett år har gått sedan Jordbruksverket lanserade det nationella kattregistret. Under detta år har tusentals katter registrerats över hela landet vilket visar på stort engagemang från svenska kattägare. Men det finns fortfarande många oregistrerade katter kvar.

Sedan lanseringen har närmre 424 000 katter registrerats i registret, med störst antal i Västra Götalands län (68 900) följt av Stockholms län (64 628) och Skåne län (56 128). Även i de mindre länen har antalet registrerade katter ökat stadigt under året. Men det är fortfarande många katter kvar då det uppskattningsvis finns ca 1,4 miljoner katter i Sverige.

— Vi är mycket glada över att se det stora engagemanget från svenska kattägare. Att registrera sin katt är ett viktigt steg för att säkerställa kattens välfärd. Men det finns fortfarande många oregistrerade katter där ute. Att få in alla katter i registret är ett långsiktigt arbete, men jag vill ändå understryka att det faktiskt är lag på att den som äger en katt också ska registrera den i Jordbruksverkets kattregister. Så om man inte har gjort det än, är det hög tid att göra det nu, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket.

Utöver att det är lag på att registrera sin katt i registret, så är det även viktigt för att ägaren snabbare ska kunna få tillbaka sin katt om den skulle försvinna. Jordbruksverket uppmanar alla kattägare att fortsätta registrera sina katter och tackar alla som redan har gjort det. Tillsammans kan vi fortsätta att arbeta för en bättre framtid för alla katter i Sverige.

Statistik ur kattregistret 2023

Huskatten är vanligast

En huskatt, eller bondkatt som de ibland kallas, är den vanligaste typen av katt som finns i registret och de utgör 77 procent av alla registrerade katter. Utöver huskatt så finns det 50 olika raser registrerade i registret varav Ragdoll är den vanligaste. Det här är de fem vanligaste raserna:
 • Ragdoll
 • Maine Coon
 • Sibirisk katt
 • Norsk skogkatt
 • Brittisk korthår
Sigge toppar namnlistan

Statistiken innehåller de 100 vanligaste namnen på nationell nivå. På länsnivå finns statistik för de tio vanligaste namnen. Det här är de fem vanligaste namnen på nationell nivå:
 • Sigge
 • Doris
 • Luna
 • Simba
 • Elsa
Registrera din katt – så gör du

För att kunna registreras måste din katt först vara chipmärkt eller tatuerad. Det görs hos en veterinär eller godkänd id-märkare.

Du registrerar din katt i en e-tjänst på Jordbruksverkets webbplats. Det kostar 40 kronor och du kan betala med Swish eller kort. Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett. Det kostar 100 kronor och du betalar med faktura.

Fakta om lagen
 • Lagen om att alla katter ska vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets kattregister gäller alla katter födda från 2008 och framåt, även de som redan är registrerade i ett frivilligt register.
 • Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid 4 månaders ålder.
 • Syftet med lagen är att tydliggöra kattägarens ansvar och höja kattens status. När alla katter är märkta och registrerade blir det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare samt att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand.
 • Länsstyrelsen är ansvarig för att lagen om märkning och registrering efterlevs och har möjlighet att fatta beslut om åtgärder. Åtgärderna kommer i första hand handla om att, när det blir aktuellt, informera kattägare om att de ska id-märka och registrera sin katt.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Jordbruksverket