LÖRDAG 6 JANUARI 2024


Bild av Kev från Pixabay

Fågelintresset når nya höjder när Fåglar inpå knuten passerar 200 000 medlemmar

Fågelintresset i Sverige är större än någonsin. Ett exempel på det är BirdLife Sveriges Facebook-grupp Fåglar inpå knuten som nu har passerat 200 000 medlemmar. Det innebär också att gruppen kvalar in som en av Sveriges tio största Facebook-grupper.

Aktiviteten i gruppen är stor med över 200 inlägg vissa dagar. Varje dag görs mellan 2 000 och 3 000 kommentarer, medan antalet reaktioner (till exempel om någon klickar gilla på en bild) är runt 30 000 dagligen. I gruppen delar medlemmarna sina egna bilder på fåglar. Många ställer också frågor om allt från bästa fågelmaten, till vilken art det är som de har tagit bild på. Men väldigt många nöjer sig med att bara titta på alla fina bilder som läggs upp.

– Om man kollar på medlemmarna så är ju väldigt många kvinnor över 60. Jag tror att just enkelheten i att kunna vara hemma i sitt kök, kika ut på matningen och genom det bli delaktig i en gemenskap runt fåglarna, säger Ann Gomér, en av gruppens administratörer.

Anna Lotsander, också hon administratör, håller med.

– Det spelar ingen roll om man är den som mest tittar på fåglar vid fågelbordet, eller om man är den som skådat i 30 år. Gruppen är en plats för gemenskap kring ett delat intresse, säger hon.

Genom att till exempel mata fåglar skapas en känsla av meningsfullhet, och gruppen blir en plattform för att dela erfarenheter och känna gemenskap.

– Jag tänker också på inlägg där någon till exempel räddat en fågel som ger så enormt mycket gensvar. Det visar verkligen att fåglar berör oss, säger Ann Gomér.

Johan Åhlén har varit administratör sedan gruppen grundades för tio år sedan.

– Fåglar och natur berör kanske extra mycket nu när det är så mycket dåligt som händer i övrigt. Gruppen blir helt enkelt ett andningshål, säger han.

En annan viktig förklaring till framgången är en mycket aktiv moderering av gruppens administratörer vilket har gett förutsättningar för en positiv stämning i gruppen, fri från påhopp och elaka kommentarer. Redan under det första året som gruppen fanns passerades 1 000 medlemmar. Det dröjde sedan två år till gruppen nådde över 10 000 medlemmar. Sex år efter att gruppen startat passerades 100 000 medlemmar den 20 november 2020. Därefter tog det bara drygt tre år att nå 200 000 medlemmar, vilket innebär att var 50:e svensk är med i en grupp som enbart handlar om fåglar.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: BirdLife Sverige