TORSDAG 4 JANUARI 2024

Upptäck vinterns fåglar vid Trandansen

Invig det nya året med att spana efter örn och andra vinterfåglar vid Hornborgasjön. Under söndagar i januari kan du besöka Infocenter Trandansen för att skåda och fika ihop med kunniga fågelguider.

Vid Trandansen pågår det under början av året utfodring av kött till örnar och andra fåglar. Utfodringen till örnar vid Trandansen startades under 1970-talet för att rädda den då minskande örnpopulationen. Örnarna kom sakta tillbaka och räddningsprojektet avslutades. Men utfodringen har fortsatt. Det för att erbjuda besökare skådning av både örnar och andra vinterfåglar.

Söndagar i januari kan du från klockan 8 till klockan 16 komma till Infocenter Trandansen. Här möter du fågelguider från Falbygdens fågelklubb och Örn-72. De hjälper till att peka ut de vinterfåglar som går att se just då.

- En kall krispig vinterdag är något speciellt, både vackert och rogivande. Det är häftigt att få se de fåglar som stannat kvar här. Inte minst en örn som sitter helt stilla eller glider fram i landskapet, säger Malin Herin, föreståndare på naturum Hornborgasjön.

För de fikasugna finns möjlighet att avnjuta kaffe och korv vid Trandansen. Fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 finns på plats och hjälper till att identifiera både luftens giganter och andra fina fåglar. Som vanligt har vi alltid fri entré.

Vi uppmanar alla skridskoåkare vid Hornborgasjön att hålla sig till de norra delarna av sjön eftersom örnarna är mycket störningskänsliga.

Datum för årets Örnhelger

Söndagar 7, 14, 21 och 28 januari
Öppet: cirka kl 08-16 (från gryning till skymning)
Läs mer på www.hornborga.com


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland