LÖRDAG 30 DECEMBER 2023

Nästa år blir en dag längre - skottår

Nästa år kommer Sverige att ha ett skottår, vilket innebär att februari får en extra dag. Men varför har vi skottår och vad innebär det för vår kalender?

Skottår är ett sätt att justera vår kalender så att den stämmer överens med jordens omloppstid runt solen, som är cirka 365,24 dagar. Det är nästan en kvarts dag längre än ett vanligt år, som har 365 dagar. För att kompensera för denna skillnad lägger vi till en skottdag vart fjärde år, den 29 februari och skottåret får då 366 dagar.

Om man inte lade till en extra skottdag vart fjärde år, skulle årstiderna rubbas och på 100 år skulle de har förskjutits med nästan en månad.

Skottår har funnits sedan den julianska kalendern infördes av Julius Caesar år 46 f.Kr, i den hade månaderna samma antal dagar som vi har idag. Den gregorianska kalendern, som vi använder idag, förfinade systemet år 1582.

Skottår har också några intressanta konsekvenser. Till exempel kan vissa skottår få en extra vecka, om den första januari infaller på en onsdag. Då slutar skottåret med vecka 53, som det gjorde 2020. Dessutom kan personer som är födda på skottdagen bara fira sin födelsedag på rätt datum vart fjärde år. Om man sen vill fira sin födelsedag den 28 februari eller 1 mars de år som inte är skottår är upp till var och en, men om man skall fylla 18 år och bli myndig blir man inte det förrän den 1 mars.