TORSDAG 28 DECEMBER 2023


Nödraketer och nödbloss får endast användas i verkliga nödsituationer - Foto/källa: Mats Ryde/Sjöräddningssällskapet

Skippa nödraketerna på nyår

Att fira in det nya året med nödraketer är dyrt, dumt och olagligt. Falska nödraketer leder till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Låt sjöräddarna slippa rycka ut för falska nödraketer under nyårshelgen, vädjar Sjöräddningssällskapet.

- Våra sjöräddare ställer alla upp frivilligt och finns tillgängliga under dygnets alla timmar, året om. Utan falska nödraketer slipper de lämna vänner och familj i onödan på nyår. Med det sagt står vi alltid beredda om något skulle inträffa och är redo att rycka ut när det krävs, säger Emma Valham, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Utmaningen med nödraketer är att varje fall måste betraktas som skarpt och därför läggs stora samhällsresurser på att leta efter en nödställd som i vissa fall inte finns. Under det gågna året har nödraketer varit till verklig hjälp när nödställda fått räddning tack vare denna signaleringsmetod. Ett faktum som understryker vikten av att avända rakerna endast i en nödsituation.

Förutom frivilliga sjöräddare kan alla tillgängliga resurser från samhället larmas, som kommunal räddningstjänst, Sjöfartsverket och Kustbevakningen. Resurser som hade kunnat användas till verkliga nödsituationer.

Att skjuta upp nödraketer utan att vara nödställd är ett brott och rubriceras som missbruk av larmanordning, något som kan leda till både dryga böter och fängelse i upp till sex månader.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sjöräddningssällskapet