TORSDAG 21 DECEMBER 2023

Nu går vi mot ljusare tider - i morgon infaller vintersolståndet

Vinterstolståndet är den tidpunkt på året då jordaxeln lutar som mest bort från solen och solen står som lägst på himlen. Det innebär att dagen är som kortast och natten är som längst. Vinterstolståndet markerar början på vintern på norra halvklotet och sommaren på södra halvklotet.

I Sverige infaller vinterstolståndet 2023 fredagen den 22 december klockan 04:27 svensk tid (UTC+1). Det betyder att solen går upp senast och ner tidigast den dagen. Därefter blir dagarna gradvis längre och nätterna kortare fram till sommarsolståndet den 20 juni 2024, som är den motsatta situationen.

Vinterstolståndet beror på att jorden rör sig runt solen i en elliptisk bana och att jordaxeln är lutad cirka 23,5 grader i förhållande till banplanet. Det gör att solens höjd över horisonten varierar under året. Vid vinterstolståndet är jordaxeln lutad så att norra halvklotet får minst solljus och södra halvklotet får mest.

Vinterstolståndet påverkar hur länge solen är uppe och hur mörkt det blir på natten. I Sverige blir det aldrig riktigt beckmörkt någonstans vid sommarsolståndet, eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Vid vintersolståndet är det tvärtom. Norr om polcirkeln går solen inte alls upp och det råder polarnatt. Söder om polcirkeln går solen upp, men står lågt på himlen och ger svagt ljus.

Vinterstolståndet är ett intressant fenomen som visar hur jordens rörelse runt solen påverkar våra årstider och vårt klimat. Det är också en tidpunkt som många människor ser fram emot, eftersom det innebär att vi har passerat den mörkaste delen av året och att ljuset börjar återvända.