TISDAG 19 DECEMBER 2023


Foto/källa: Västergötlands museum

Ett roligt och lärorikt jullov på Västergötlands museum

Västergötlands museum bjuder in till ett jullov med spännande aktiviteter för hela familjen. Vad sägs om ett nytt Fornbyäventyr, pärlplattepyssel, öppen visning av den populära medeltidsutställningen och en hel eftermiddag med klassiska brädspel från förr?

Nu är julen här och med den kommer ett flera veckor långt jullov. Under det nya årets första vecka anordnar Västergötlands museum jullovsaktiviteter för skollediga barn och ungdomar.

Under hela veckan kan du gå på äventyr i Fornbyn, som ligger alldeles intill museets hu-vudbyggnad. Nu har den lilla gårdstomten Nils flyttat in i Fornbyn. Han är 315 år gammal och vet minsann hur kor ska skötas, knivar slipas och kakor ätas. Följ med Nils runt bland Fornbyns stugor och invånare så kommer han att lära dig allt han kan. Äventyret kräver att man har med sig en egen mobiltelefon med möjlighet att ladda hem appar.

Fornbyäventyret lanseras tisdagen den 2 januari. Vid Fornbyns entré bjuds då besökare på varm dryck och pepparkakor i vinterkylan samt möjlighet att grilla marshmallows över öppen eld! När du går äventyret under jullovet kommer det inte bara finns utma-ningar i din mobiltelefon utan också en tipsrunda med frågor som rör det nya äventyret.

Museet bjuder även in till pysselverkstad på onsdagen och fredagen i samma vecka. Temat för pysslet är pärlplattor och dessa kan du skapa genom att antingen följa en mall eller hitta på helt själv hur du vill att din platta ska se ut. Efter att du gjort klart din platta finns möjlighet att stryka den på plats så att du kan ta med dig den hem direkt.

På torsdagen arrangeras en spännande eftermiddag om klassiska brädspel tillsammans med duon i Hörsägen. Här finns föregångaren till Fia med knuff, medeltida schack för fyra spelare, klassikerna Kvarn och Tablut, och mindre kända spel som Alquerque och Rota. Det finns något för alla historieintresserade, stora som små.

Det är fri entré till alla jullovsaktiviteter. Varmt välkomna till en rolig och lärorik jullov-svecka på Västergötlands museum!


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum