LÖRDAG 9 DECEMBER 2023


Bild av Frauke Riether från Pixabay

Idag firar vi pepparkakans dag

Den 9 december är det dags att fira pepparkakans dag, en tradition som instiftades av företaget Annas Pepparkakor, men det verkar råda delade meningar om när den dagen instiftades, 1996 eller 2006. Men vad vet du egentligen om den juliga småkakan som har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka?

Pepparkakans ursprung är osäkert, men man vet att kakor med honung och starka kryddor bakades redan för 4000 år sedan i det forna Egypten. I Europa kom pepparkakor på modet under medeltiden, då kryddorna importerades från Asien. I Sverige har pepparkakor funnits sedan 1300-talet, men det var först under 1800-talet som de blev vanliga hos vanligt folk, då socker, sirap och mjöl blev billigare.

Enligt en gammal myt blir man snäll av att äta pepparkakor. Det finns flera förklaringar till detta, men en är att pepparkakornas kryddor ansågs vara bra för magen och humöret. Det sägs till och med att unionskungen Hans fick pepparkakor utskrivna av sin läkare för att bota sitt dåliga lynne.

Pepparkakans dag firas alltid på Annas namnsdag, den 9 december. Det är ingen slump, eftersom Annas Pepparkakor är ett av de mest kända pepparkaksföretagen i Sverige. Det grundades 1929 av systrarna Anna och Emma Karlsson, som öppnade ett eget bageri på Östermalm i Stockholm. Idag levererar företaget pepparkakor över hela världen.

Pepparkakor och glögg får väl anses höra ihop och är väl ett bra sätt att idag fira pepparkanas dag.