TORSDAG 7 DECEMBER 2023


Bild av Jürgen från Pixabay

WWF: Så hjälper du fåglarna i kylan

Att hjälpa och mata våra fåglar under vintern är ett stort intresse hos många. Fett och frön ger energi som är viktigt för att fåglarna ska hålla värmen. WWF delar med sig av sina bästa tips och vad som är bra att tänka på om du vill hjälpa vinterns fåglar.

– Att mata fåglar är en härlig vinteraktivitet. Dels är det fint att få se fåglar på nära håll, dels känns det bra att kunna hjälpa till, säger Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Grundprincipen för fågelmatning är att förse fåglarna med energi, alltså fett. En blandning av solrosfrön, hampafrön, jordnötter och späck är alltid bra. Vete-, korn- och havrekross är mycket uppskattat (kross är bättre än hela). Även ostbitar, bananer, äpplen eller russin är mumsigt för fåglarna.

Talgbollar är också populära och funkar bra. Köp gärna ekologiska och tänk på att ta bort det gröna nätet runtom, annars kan fåglarna fastna i det. De talgbollar som kostar lite mer håller ofta ihop bättre. Du kan också enkelt göra egna talgbollar av fett och frön eller en egen matare med hjälp av petflaska.

Ett litet fågelbord med tak som sätts fast utanför ett fönster är den vanligaste fågelmataren. Även en hängande matare är bra. Fåglarnas spillning ramlar då ned på marken vilket minskar risken att sprida sjukdomar. För att minska sjukdomar är det även bra att fåglarna inte kan sitta i maten. Rengör gärna din fågelmatare vid jämna mellanrum, tänk bara på att tvätta dina händer noggrant efteråt.

– Fåglarna drar stor nytta av matningen, som hjälper dem genom vintern när det är svårt att hitta mat. Talgbollar, späck och feta solrosfrön ger fåglarna energi, som behövs för att de ska klara sig. Vi som matar fåglar gör det oftast både för vår egen och för fåglarnas skull, säger Torbjörn Hegedüs, fågelskådare och gruppchef på WWF.

Om du kan, sätt gärna upp din fågelmatare nära buskar eller grenar. Det gör att fåglarna lätt kan söka skydd om det skulle komma rovfåglar. Det är även bra med en matbehållare med uppsamlingsbricka som samlar upp mat som annars skulle åkt ner på marken. Fåglarna äter annars från marken, vilket kan göra dem till ett lätt byte för hungriga katter.

Sista helgen i januari anordnar organisationen Birdlife Sverige sin årliga fågelräkning, ”Vinterfåglar inpå knuten”. Då kan du som privatperson, skolklasser, föreningar med flera, bidra till att öka kunskapen om vilka fåglar som stannar över vintern. Du deltar genom att någon gång mellan 26–29 januari räkna och rapportera in vilka matgäster som kommer till din fågelmatare. Du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Läs mer här.

FAKTA

Fåglar i Sverige

Det finns sammanlagt nästan 11 000 fågelarter beskrivna i världen. Av dessa häckar cirka 245 årligen i Sverige. De flesta fågelarter som häckar i Sverige flyttar under vinterhalvåret till varmare trakter. De viktigaste övervintringsområdena är Afrika söder om ekvatorn och delar av Västeuropa. Men fåglar flyttar även inom landet som till exempel fjällvråk och varfågel. Läs mer här.

Sveriges nationalfågel är koltrasten följd av skatan och blåmesen. Läs mer här.

De vanligaste vinterfåglarna i Sverige är:

  1. Talgoxe
  2. Blåmes
  3. Grönsiska
  4. Pilfink
  5. Domherre
  6. Bergfink
  7. Koltrast (utsedd till Sveriges nationalfågel)
  8. Skata
  9. Gulsparv
  10. Kaja
(Resultat från Vinterfåglar inpå knutet 2022)


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: WWF