ONSDAG 6 DECEMBER 2023


Foto av RDNE från Pexels

Åtta av tio svenskar vill ha fysiska julkort

Det är fler som vill få julkort än som själva planerar att skicka. Nästan åtta av tio svenskar vill helst ha sina julhälsningar i postlådan. Precis som förra året är kungen den kändis som flest vill skicka en julhälsning till.

I år firade kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Kanske är det en bidragande orsak till att han även i år toppar listan i Kantars undersökning över kända personer som svenskarna helst vill skicka julkort till, följd av Magdalena Andersson och tomten.

– Julkortet har alltid varit ett sätt att visa omtanke, något som blev extra viktigt i pandemins spår när det var svårt att träffa nära och kära. Att skicka julhälsningar i form av julkort ligger fortfarande svenskarna varmt om hjärtat. 57 procent tycker att det är ganska eller mycket viktigt att behålla traditionen, och att göra någon glad och visa omtanke är främsta anledningarna till att man skickar julkort, säger Stina Olofsdotter, chef PostNord frimärken.

Önskan att få julhälsningar med posten ligger stabil under de senaste åren. Det är fortfarande fler som vill ha julhälsningar i postlådan, 77 procent, än som planerar att själva skicka fysiska julkort. Digitala kanaler är inte lika önskvärda som ett fysiskt julkort, vilket gäller såväl kvinnor som män i alla åldrar. De främsta skälen till varför man vill ha julkort är att "det gör mig glad" samt att "det visar att någon bryr sig om mig". Fem av tio svenskar säger att de planerar att skicka fysiska julhälsningar.

För att en hälsning med julfrimärke ska komma fram före jul ska den postas senast den 15 december. Med vanligt frimärke är sista dagen den 20 december, liksom om man väljer att skicka med appen Riktiga Vykort, där digitala foton blir till fysiska kort som skickas direkt hem till mottagarens postlåda.

Fler fakta från julkortsundersökningen:

Fler tips och datum för julhälsningar finns här 


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: PostNord