FREDAG 24 NOVEMBER 2023

Västtrafik storsatsar på elbussar i Skaraborg

Från 2025 blir stadstrafiken i Skövde, Lidköping, Falköping, och Mariestad helt elektrifierad. Det står klart sedan Västtrafik avslutat en ny upphandling som omfattar både stads- och landsbygdstrafik i Skaraborg. Det är Nobina Sverige AB som vunnit upphandlingen och kommer köra trafiken.

Det är två nya avtal som upphandlats för busstrafiken i Skaraborg. Trafiken börjar köra i juni 2025 och avtalen sträcker sig över tio år. De båda avtalen har tilldelats Nobina Sverige AB.

I stadstrafiken i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad kommer trafiken att köras med elbussar. Totalt blir det 55 nya elbussar. Övriga bussar kommer att drivas på biodiesel. Avtalen omfattar totalt 204 nya bussar.

– Med helt elektrifierad trafik i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad blir vår trafik nu ännu mer hållbar. Samtidigt moderniserar vi övriga trafiken i det här området med nästan 150 nya bussar, Anne Garcia Solving, affärsutvecklare inom buss på Västtrafik.

Ny depå i Skövde

I Skövde byggs dessutom en depå för de nya elbussarna gemensamt av Västtrafik och Skövde kommun. Depån kommer att utrustas med solceller som har möjlighet att lagra elektricitet för att hjälpa till att ladda de nya elbussarna.

Dessa linjer elektrifieras:

Skövde: 1, 2, 4, 5, 6, 8, 11, 14
Lidköping: 1, 2, 3, 4, 9
Falköping: 1, 2 och 3
Mariestad: 1 och 2


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västtrafik