FREDAG 24 NOVEMBER 2023

Över 1200 vardagsberättelser sparas för framtiden

Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde den 24 oktober i samband med sitt 100-årsjubileum 1973 och 150-årsjubileum i år. Människor i alla åldrar över hela Sverige uppmuntrades till att berätta om sin dag den 24 oktober. Nu har museet fått in över 1200 vardagsberättelser och bilder som sparas för framtiden.

I samband med jubileumsdagen efterlyste Nordiska museet berättelser och bilder från människors vardag den 24 oktober, en dag som har blivit en av de mest dokumenterade dagarna i museets historia. I berättelserna går att läsa om hur olika människors vardag ser ut från morgon till kväll. Hur man vaknar, hur man klär sig, vad man gör på jobbet, vilka man träffar och vad man sysselsätter sig med. Bland personerna som deltagit upplever många ett beroende av sociala medier när de tänker på hur de använder mobilen under dagen. Vissa berättar också om stress och tidsbrist när de rör sig mellan olika aktiviteter, personer och platser. Samtidigt beskriver många hur de också försöker ta vara på dagens lugna stunder.

­– Många inleder med att berätta att dagen inte var så händelserik, men berättar sedan att de ändå gjorde ganska mycket. Det är inte alltid specifika händelser som står i fokus, många beskriver även när de inte gör något särskilt. De små detaljerna i tillvaron som man annars inte tänker på synliggörs i berättelserna, säger John Högström insamlingskoordinator på Nordiska museet.

Flera deltagare reflekterar över hur de upplever sitt liv, men beskriver också vad som händer i världen just den 24 oktober. Det handlar om kriget mellan Israel och Hamas, turkiska presidentens erkännande av Sveriges Natomedlemskap och skjutningar till följd av gängvåldets upptrappning i samhället. Stora tankar om var samhället är på väg varvas med små nedslag i vardagsrutiner såsom tv-tittande, tvättning eller tandborstning.

Vid en jämförelse av vardagen idag och hur den berättades för 50 år sedan finns både likheter och olikheter. En vanlig syssla idag som att ”scrolla” på mobilen eller ”paddan” är förstås frånvarande i berättelserna från 1973. Men vad personer betonar i vardagen förblir ofta detsamma – värdet av relationer, familjen och vänskapsband.

Fakta om insamlingen den 24 oktober 2023
  • Antal berättelser totalt: 1203 st
  • Innehåller berättelser från flera av Nordens länder
  • 72 procent av alla berättelser är publicerade och kan läsas av alla
  • 40 procent av berättelserna innehåller bild- eller filmmaterial
  • De flesta som deltagit är pensionärer, elever och lärare, men i övrigt är bredden väldigt stor både yrkesmässigt och åldersmässigt.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Nordiska museet