TORSDAG 23 NOVEMBER 2023


Foto: Pressbild

Två kvinnliga helgon möts i pjäsen ”Hildegard och Ingegerd – Att överleva historien”

Hildegard av Bingen och storfurstinnan Ingegerd, två färgstarka och helgonförklarade kvinnor som levde på 1000- och 1100-talet besöker Västergötlands museum genom Teater Kolibri den 29 november.

I SVT:s serie Historien om Sverige berättas det om hur kristendomen etableras i vårt land och förändrar människors liv på medeltiden. Två av den tidens kvinnor står i centrum i teaterföreställningen ”Hildegard och Ingegerd – Att överleva historien”.

”Hildegard och Ingegerd – Att överleva historien” är en pjäs från 2019 skriven av Olivia Bergdahl på uppdrag av skådespelarna Annika Nordin i rollen som Hildegard och Tinna Ingelstam som spelar Ingegerd.

Det är två färgstarka, historiskt viktiga kvinnor som lyfts fram i föreställningen. De blev båda helgonförklarade och nu möts de i en fiktiv föreläsning där de äntligen får höras och skrivas tillbaka in i historien som annars mest är fylld av män.

Teaterföreställningen tar avstamp i fantasin om att båda kvinnorna har blivit inbjudna av Kvinnohistoriska Gruppen för att hålla varsin föreläsning på temat medeltida exempel på starka, kvinnliga förebilder. Men något har blivit fel och de dyker upp samtidigt. Pjäsen vill lyfta fram några av de kvinnor som vi borde känna till. En både allvarsam och livsbejakande föreställning utlovas.

FAKTA

Hildegard och Ingegerd - att överleva historien

Hildegard av Bingen (1098-1179) abbedissa, mystiker, predikant och författare.
Storfurstinnan Ingegerd (ca 1000-1050) svensk prinsessa och senare rusisk storfurstinna.

Tid: Onsdag 29 november kl. 18.00
Plats: Västergötlands museum, Skara
Skådespelare: Annika Nordin, Tinna Ingelstam
Manus: Olivia Bergdahl
Produktion: Teater Kolibri


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum