MÅNDAG 20 NOVEMBER 2023


Fasaden renoveras på Skolgatan 2 - Foto/källa: Skövdebostäder

Skövdebostäder renoverar hus med historia

Huset på Skolgatan 2 i centrala Skövde bär på mycket historia. Det är byggt 1878 och har bland annat använts som flickskola. Nu renoverar Skövdebostäder byggnaden – och med hjälp av linoljefärg och specialbeställt virke bevaras fasadens utseende.

På ett svartvitt vykort står en grupp flickor uppradade framför sin skolbyggnad. Det är början av 1900-talet och de är klädda i hatt och mörka klänningar. Huset på Skolgatan inrymmer idag Skövdebostäders kontor och PROs föreningslokal – men vissa spår finns ändå kvar från ursprunget som flickskola.

– En gång hittade vi gamla behållare med skrivbläck på vinden. De var säkert till för eleverna på skolan, säger Mattias Eriksson, chef för teknisk service på Skövdebostäder.

Bevarar utseendet

Byggnaden på Skolgatan ligger i kvarteret Jupiter. Just nu pågår en renovering av fasaden som görs av Skövdebostäder i samarbete med entreprenörerna Sandå måleri, Kaefer och Karaten.

– Huset var ommålat med plastfärg som började lossna. Vi upptäckte också att en del av virket hade rötskador och behövde bytas ut. Nu målar vi med linoljefärg, som användes på den tiden då huset byggdes. Vi har också specialbeställt virke från ett sågverk för att få de rätta måtten och bevara originalutseendet på huset, säger Mattias Eriksson, chef för teknisk service på Skövdebostäder.

Renovering för framtiden

Huset på Skolgatan är byggt 1878. En så gammal byggnad har stått ut med en hel del väder och vind genom åren – och behöver lite omvårdnad för att fortsätta att göra det även i framtiden.

– Huset har så kallade midjor, alltså bjälkar som sticker ut från fasaden. De utsätts för mycket väta och vi ska sätta plåtbeslag för att skydda dem. Vi ska också renovera fönstren på husen. Enligt vår planering kommer byggnaden att vara färdigrenoverad i sommar, säger Mattias Eriksson, chef för teknisk service på Skövdebostäder.

Bild på byggnaden från 1902


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skövdebostäder