TISDAG 14 NOVEMBER 2023


Den utbyggda depån kommer dubbla antalet verkstadsplatser för tågunderhåll - Foto/källa: Västtrafik

Ny depå i Falköping lyft för Västtrafiks tåg

På tisdagen sattes spaden i marken för bygget av en ny tågdepå i Falköping. Det är Intea, som på uppdrag av Västtrafik, bygger depån för att underhålla deras tåg. Utbyggnaden är ett nödvändigt lyft för att möta framtidens ökade tågresande.

Under tisdagen togs det första spadtaget på plats vid byggarbetsplatsen i Falköping. Höll i spaden gjorde representanter från Västtrafik, fastighetsägaren Intea och entreprenören Serneke.

Depån som byggs blir cirka 3 500 kvadratmeter stor och uppförs i anslutning till den befintliga tågdepån. Kapaciteten att underhålla tåg ökar från dagens 3 platser till 6 platser. Även spårområdet utanför depån byggs ut för att kunna hantera fler tåg. Bland annat kommer Västtrafiks 45 nya tåg kunna underhållas där. Den nya depån förväntas stå klar under våren 2025.

– Den nya depån i Falköping ger oss möjlighet att underhålla fler av våra tåg på en strategiskt viktig plats i regionen. Det gör att vi får en mer stabil, modern och pålitlig tågtrafik i hela regionen, vilket är viktigt när vi vill få flera att resa hållbart med oss, säger Pontus Gunnäs, affärschef tåg Västtrafik.

Hållbart bygge

Den nya depån byggs med ett stort fokus på hållbarhet. Bland annat används bara klimatförbättrad betong och i kontors- och lagerdelen av bygget används limträstommar i stället för betong. Depån kommer även att värmas med bergvärme i kombination med solhybrider och solceller.

– Det är jätteroligt att vi nu kommer i gång med produktionen av den nya depån som vi har arbetat med att ta fram sedan 2020. Tillsammans med Västtrafik har vi lagt mycket tid och ansträngning på att kunna minska klimatavtrycket för denna typ av byggnader. Vi är stolta över att detta sannolikt blir den mest hållbara tågdepån i Sverige när den står klar 2025, säger Emma Johansson, projektledare på Intea.

Intea står idag som ägare på den befintliga depån och kommer även göra det på den nya. Västtrafik har tecknat ett 25-årigt hyresavtal med Intea. Det är Serneke som fått ansvar att utföra utbyggnaden av den nya depån.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västtrafik