FREDAG 10 NOVEMBER 2023


Bild av Birgit Röhrs från Pixabay

Mårten gås – en högtid med historia och tradition

Idag den 10 november är det dags för Mårtensafton, en högtid som främst firas i Skåne med en festlig gåsmiddag. Men vad är egentligen bakgrunden till denna tradition? Och vad består den typiska menyn av?

Mårten gås har sitt namn efter S:t Martin, en helgonförklarad biskop som levde i franska Tours på 300-talet e.Kr. Helgonets svenska namn var Mårten. S:t Martins dödsdag är den 11 november, Martindagen, och hans attribut var en gås.

Enligt legenden ville Martin inte bli vald till biskop, så han gömde sig i en gåsstia. Men gässens kackel avslöjade hans gömställe, och han kunde inte undvika att bli biskop. Sedan dess markerades martinsdagen med en gås.

I Sverige firas Mårten gås traditionellt kvällen innan martinsdagen, alltså Mårtensafton. Det är framför allt en skånsk sed, där man har firat Mårten gås sedan 1500-talet. Det beror på att Skåne tillhörde Danmark fram till 1658, och där var Mårten gås en stor högtid.

Det var dock inte förrän på 1800-talet som gås blev populär på restaurang och i hemmet. Det var under 1850-talet som den klassiska Mårtensaftonsmenyn komponerades fram av en krögare i Stockholm.

Menyn består av svartsoppa till förrätt, gås med potatis, gräddsås och rödkål till varmrätt, och äppelkaka till dessert. Svartsoppan är gjord på gåsblod och kryddor, och serveras med russin, mandel och konjak. Gåsen är fylld med äpplen och plommon, och steks i ugnen. Äppelkakan är en smulpaj med vaniljsås.

Mårten gås är alltså en högtid med historia och tradition, som firas med en riktig höstskördefest. Om du vill prova på denna läckerhet, kan du antingen besöka en restaurang som serverar gåsamiddag, eller laga den själv hemma.