TISDAG 7 NOVEMBER 2023


Foto: Linnea Gustavsson

10-års jubileum för Löjrommens dag!

Söndagen den 12 november är det åter dags att för tionde året fira löjrommen, Vänerns röda guld, i den pittoreska fiskehamnen Spiken på Kållandsö.

Många känner till att det fiskas löjrom i Spiken, men få har upplevt det fantastiska arbetet och hantverket bakom beredningen av denna delikatess. Löjrommens dag är som ett "öppet hus" där besökare får en nära inblick i löjromsberedningens otroliga hantverk. Fiskebåtar anländer till hamnen och skakar försiktigt fisken ur sina nät. Besökarna får möjlighet att interagera med fiskare, besöka fiskebodarna och se det fantastiska hantverk genom vilket rommen snabbt tas om hand, kläms och bereds.

Under dagen finns det gott om möjligheter att smaka på Vänerlöjrommen. Den delikata delikatessen är tillgänglig för försäljning i flera bodar, och restaurangerna erbjuder läckra löjromsinspirerade rätter. Dessutom kommer Destination Läckö-Kinnekulle att erbjuda smakprov. För de yngre besökarna finns aktiviteter som tipspromenad, busbingo och ponnyridning. I Spiken finns även flera gemytliga hantverksbutiker som öppnar upp sina verksamheter för att ta emot besökare. Ett utmärkt tillfälle att handla personliga julklappar.

Spikens idylliska fiskehamn på Kållandsö är en av landets viktigaste fiskehamnar för det yrkesmässiga insjöfisket. Siklöjan som bär rommen är en liten laxfisk som lokalt kallas för ”Sil” och under Löjrommens dag ges även möjlighet att få smaka på den delikata fisken, som steks och serveras traditionsenligt på knäckebröd.

Löjromsfisket pågår intensivt mellan den 17 oktober och 17 december, beroende på yttre faktorer som vattentemperatur och väderförhållanden.

Löjrommens dag är ett samverkansevenemang och arrangeras av aktörerna i Spiken, föreningen Vänerlöjrom och Kållandsöföreningen under samordning av Destination Läckö-Kinnekulle.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB