ONSDAG 1 NOVEMBER 2023


Många platser i Skaraborg figurerar i SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Husaby kyrka är ett av många historiska besöksmål i Skaraborg

Vill locka besökare till Skaraborg och Västsverige genom TV-serie

SVT:s största satsning på en tv-serie om Sveriges historia har premiär den 5 november. En stor del av de inledande avsnitten som handlar om Sveriges födelse har sitt ursprung i Västsverige och många scener har spelats in här. Det vill Skaraborgs turistorganisationer ihop med åtta museer i Skaraborg och Turistrådet i Västsverige självklart ta vara på. Därför har vi skapat upp en webbsida och en digital kampanj tillsammans för att locka till besök.

I tio avsnitt kommer programmet Historien om Sverige leda oss genom Sveriges utveckling från forntid till idag. Skaraborgs 15 turistorganisationer hoppar på satsningen genom sin samverkansplattform Visit Skaraborg. En gemensam webbsida har skapats där seriens avsnitt kopplas till aktiviteter på museerna, platser att besöka i Skaraborg och där även hotell erbjuder paketerade upplevelser.

- Skaraborg och Västsverige har en stark koppling till Sveriges historia och det känns självklart att försöka dra nytta av den satsning som SVT nu gör för att sätta fokus på Skaraborg för alla historieintresserade. Det fina med våra historiska platser är ju att de flesta är tillgängliga för besök året runt och därmed kan bidra till besöksnäringen när det finns utrymme, säger Charlotte Backman, marknadschef på Next Skövde och processledare för Visit Skaraborg.

För att locka till besök på webbplatsen och vidare till fysiska besök i Skaraborg genomförs en gemensam annonskampanj. Det är samverkansplattformen Visit Skaraborg som krokar arm med projektet Skaraborgs kulturarv som besöksmål, Västergötlands museum och Turistrådet Västsverige. De lägger pengar i en gemensam pott för att synliggöra Skaraborg som historiskt besöksmål under rubriken ”Upplev Historien om Sverige i Skaraborg och Västsverige”

- Kulturhistoria är en stark reseanledning och vi har massor att erbjuda i Skaraborg och Västsverige. Det känns självklart för oss på Turistrådet Västsverige att vara med och samfinansiera den här satsningen, säger Gunilla Davidsson på Turistrådet Västsverige.

Rundturen ”Medeltida Skaraborg” som finns i appen Kulturväg Skaraborg lanserades i somras och den blir nu ett bra guideverktyg för besökaren. Dessutom bjuder de åtta museer som ingår i satsningen in till tio olika evenemang med fördjupning, ny forskning och ett lokalt perspektiv på de skeenden som tas upp i serien.

- Det känns självklart att samarbeta för att med gemensamma krafter skapa ett så stort fokus på Skaraborg som möjligt. De lokala aktiviteterna blir en bra möjlighet för våra invånare att fördjupa sig i våra historiska skeenden samtidigt som vi bjuder in besökare utifrån att besöka våra unika, historiska platser, säger Emma Laurén, projektledare för Skaraborgs kulturarv som besöksmål.

Samarbetsplattformen Visit Skaraborg är ett turistiskt samarbete mellan Skaraborgs 15 kommuner med syfte att i armkrok utveckla besöksnäringen i Skaraborg.

Deltagande museer är Västergötlands museum, Falbygdens museum, Vänermuseet i Lidköping, Tibro museum, Stadsmuseet i Skövde, Kulturkvarteret i Hjo, Tidaholms museum och Vadsbo museum i Mariestad.Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde