SÖNDAG 29 OKTOBER 2023


  Foto från Pixabay

Halloween och Allhelgona - vilken dag är vilken

När skall man fira Halloween, vad är det för skillnad på Allhelgonadagen och Alla helgons dag, när är Allhelgonaafton och vad är Alla själars dag eller All Hallows' Eve. Det verkar råda en del förvirring kring dessa dagar och allt hänger samman med katolska kyrkan, en amerikansk tradition som kommer från Irland, den svenska almanackan och reformationen, här är ett försök till en förklaring, inte helt lätt att finna ut hur det ligger till så jag reserverar mig för eventuella felaktigheter.

31 oktober - Halloween, Allhelgonaafton, All Hallows’ Eve

Halloween är en högtid som härstammar från Irland/Skottland, det var en keltisk festival, festen kallades Oíche Shamhna, vilket betyder Samhains natt. Halloween är en förkortning av engelskans All Hallows' Eve, vilket var kvällen före Allhelgonadagen, All Hallows Day. Irländska emigranter tog med sig traditionen i mitten av 1800-talet till USA, och fick där sen ett starkt fotfäste. Första beläggen för ett Halloweenfirande i Sverige var i början av 1950-talet då en Halloween fest arrangerades av amerikanska gäststudenter, men det var först i slutet på 1980-talet och början på 1990-talet som de första försöken genomfördes för att lansera Halloween i en större skala i Sverige, då genom särskilda Halloweenaftnar på storstadskrogar. I Sverige finns det inget bestämt datum för firandet av Halloween, den 31 oktober kan vara en vanlig veckodag så många kanske väljer att fira en närliggande helg istället. Att även den 31 oktober benämns som Allhelgonaafton beror på att katolska kyrkan sedan medeltiden har firat Allhelgonadagen den 1 november och dagen före kallas ju då Allhelgonaafton. Då Allhelgonadagen även finns i den svenska almanackan den 1 november så är det ju rimligt att dagens före borde vara Allhelgonaafton, inte att förväxla med Alla helgons afton den 3 november.

1 november - Allhelgonadagen - Alla helgons dag (förr i tiden i Sverige)

Den katolska kyrkan har sedan tidig medeltid firat Allhelgonadagen den 1 november till minne av kyrkans alla olika helgon. Alla helgons dag den 1 november fanns i den svenska almanackan som helgdag (röd dag) fram till 1572, då flyttades den till en söndag vid ungefär samma tid på året, men upphörde som helgdag 1772. År 1953 flyttades Alla helgons dag enligt ett riksdagsbeslut till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november och blev då också allmän helgdag. Den 1 november fick då namnet Allhelgonadagen i svensk almanacka och nu som en vanlig dag (inte röd), men den är fortfarande helgdag i katolska länder.

2 november - Alla själars dag (förr i tiden i Sverige)

Alla själars dag den 2 november är en katolsk högtid, en dag då man ber för alla själar i skärselden, de som har dött men ännu inte nått himlen. Alla själars dag försvann ur kalendern i Sverige i och med reformationen på 1500-talet, men det var dock en populär helg hos befolkningen så man fortsatte fira sina döda denna dag.

3 november - Alla helgons afton (2023)

Fredagen före Alla helgons dag (som alltid infaller på en lördag) heter i almanackan Alla helgons afton, den är inte en röd dag, och skall inte förväxlas med Allhelgonaafton som infaller den 31 oktober, dagen före Allhelgonadagen den 1 november.

4 november - Alla helgons dag (2023)

Alla helgons dag är en svensk helgdag som firas inom den svenska kyrkan och som från 1953 flyttades enligt ett riksdagsbeslut till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Detta är denna dag som många nu för tiden besöker kyrkogårdar och tänder ljus på gravarna, en tradition som etablerades först efter andra världskriget.

5 november - Alla själars dag (2023)

Alla själars dag försvann ur almanackan på 1500-talet men återinfördes igen som helgdag inom svenska kyrkan år 2002, den infaller söndagen efter Alla helgons dag. Enligt tradition är det den dagen då man minns och hedrar sina döda närstående.

Hängde ni med? Inte helt lätt att hålla isär dessa dagar. Hoppas att jag hamnat så nära sanningen som man kan komma.