ONSDAG 25 OKTOBER 2023


Lilla bilden Ludvig Lhonneur - Foto: Peter Holm, Västergötlands museum

Vandring med väsen i Skara

Nu har hösten kommit till Västergötland. Dagarna blir mörkare, löven faller och kylan börjar krypa sig på mer och mer. Vädret är som gjort för att uppmuntra folk till att samlas runt en brasa och berätta rysliga historier för varandra i eldens sken. Denna tradition ska nu hedras under Höstlovet på museerna i Skara då alla barn med familj bjuds in till en Väsenvandring den andra november.

– Att samlas under höst och vinter för att berätta historier för varandra har varit ett sätt att sprida kunskap om och tro på det övernaturliga berättar Ludvig Lhonneur museipedagog på Västergötlands museum.

Denna tradition ska nu hedras under Höstlovet på museerna i Skara. Västergötlands museum har i samarbete med Veterinärmuseet, Medborgarskolan och Astro Sweden satt ihop en Väsenvandring den andra november. Deltagarna kommer att samlas på Veterinärmuseet och medan mörkret faller kommer de sedan att röra sig in i Fornbyn och vidare till Kråks herrgård.

– På vägen berättar vi om de väsen som vi vet har funnits på platserna. Tanken är att det både ska vara en småruskig familjeaktivitet och ett tillfälle att lära sig mer om alla de övernaturliga väsen som den svenska folktron kryllar av, säger Ludvig Lhonneur.

Vandringen avslutas tillbaka på Veterinärmuseet där Inger Widja berättar om gamla skrönor och folktro. Totalt kommer vandringen att ta cirka 75 minuter. Ludvig avslutar dock med en varning till potentiella deltagare:
– Vandringen kommer att ske i anslutning till Allhelgonahelgen när slöjan mellan vår egen och den undre världen är som allra tunnast. Så vem vet, kanske vi kommer att stöta på något av alla de mystiska väsen som döljer sig i höstmörkret.

Turen kommer att ha sin start på Veterinärmuseet i Skara och är rekommenderad från åtta år. Större delen av turen sker utomhus så kläder efter väder gäller. Vandringen är kostnadsfri, men det finns begränsat antal platser så förbokning krävs. Platsbokning sker via Västergötlands museums hemsida.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum