TORSDAG 13 JULI 2023


Foto: Pernilla Hägg

150-årsjubileum för Svenska Ardennerhästen - jubileumsutställning på Hellekis Säteri

Boka redan nu in helgen, fredag 11 augusti till söndag 13 augusti. Här kommer det att erbjudas bland annat riksutställning, showinslag, auktion, showmanship, bruksridning, brukskörning och skogskörning med våra härliga ardennerhästar. En riktig hästhelg för hela familjen och dessutom gratis inträde och parkering.

Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen bjuder in till jubileumsutställning för att fira 150 år! Vi ser fram emot en fullspäckad helg på Hellekis Säteri tillsammans med er. Vi startar fredagen med brukskörning, bruksridning och skogskörning. Här tävlas det i de olika momenten och vinnarna koras under eftermiddagen.


Foto: Pernilla Hägg

Under lördagen blir det riksutställning av samtliga åldrar, hingstar, ston, föl och valacker av ardennerras. Det blir även showekipage i samband med invigning. Kvällen avslutas med bankett med 3-rätters middag och dans till Fertillizers. Söndagen börjar med Showmanship där ungdomar tävlar i att fläta och visa ardenner. Därefter utses klassvinnare från lördagens riksutställning och Best in show koras.

Under helgen sker även auktion av kvalitetshästar, hovslagare är på plats och visar bland annat varmskoning, passa på att lyssna på intressanta föredrag vid speakers corner, handla bland våra utställare som säljer hästartiklar m.m.

150-år

De första ardennerhingstarna kom till Värmland, då hippologen och greve C.G Wrangel importerat tre bergsardennerhingstar från Belgien, till den Wermländska Hingstföreningen, år 1873. Dessa hingstar var små hårda hästar utan uppgiven härstamning. Med tanke på att det inte fanns några renrasiga ardennerston i Värmland vid denna tid, blev dessa hingstar använda i korsnings-aveln. Hingstarna kom till Sverige i oktober år 1873 och togs i bruk såsom beskällare våren 1874. Härvid har yttrats om dem ”att de ehuru något tunga, visat sig mycket starka, stadiga och oömma samt väl tålande vårt klimat”.

Blombergs Ardennerstuteri

År 1874 importerade även C.G Wrangel stona Rigolette och La Mere till Blombergs Ardennerstuteri på Kinnekulle som var det första i vårt land. Därmed var grunden lagd för svensk ardenneravel och då med tyngdpunkt på Skaraborgs län vid denna tidpunkt. Produktionen av uppfödning av ardenner kom snabbt i gång i landet, och flera startade framgångsrika stuterier runt om. De flesta ardennerstuterier fanns inom Skaraborg – Södra Älvsborg – Halland samt i Skåne län.


Foto: Pernilla HäggDetta är en nyhet/pressmeddelande från: Avelsföreningen för Svenska Ardennerhästen