MÅNDAG 10 JULI 2023

Sol och bad ger svenskarna mest semesterkänsla – bilturer och trädgårdsarbete lägst på listan

När Göta kanal lät Sifo ställa svenskarna frågan ”Vad är sommarsemester för dig?” blev svaret tydligt: sol, bad, stranden och havet toppar listan. Tid med familj och vänner står också högt, liksom ledighet från jobbet. Knappt någon associerar däremot sommarledighet med att spendera tid i bilen – eller i trädgården.

Till skillnad från det klassiska tillvägagångssättet – en fråga och ett antal svarsalternativ – har Sifo analyserat drygt tusen svar på en öppen fråga om vad man associerar till sommarsemester.

Efter en dag med sol och bad (35%) förknippar flest svenskar sommarsemestern med att spendera tid med familj och vänner (20 %). Betydligt fler kvinnor (24 %) än män (15%) svarar så. För var femte handlar ledigheten främst om att vara ledig från arbetet (19 %). Att ta det lugnt och koppla av (16%) hamnar också högt på listan.

Knappt någon (3%) associerar sommarledighet med trädgårdsarbete och/eller att snickra och fixa hemma. Att spendera tid i bilen (2%) är heller inget som för svenskarnas tankar till semester.

- Att bilsemestern hamnar så lågt känns lite oväntat, vi har ett stort tryck på våra ställ- och campingplatser i sommar. Sen är kanske inte själva transportsträckan alltid den härligaste stunden – det är ju campinglivet och miljöombytet man vill åt, säger Magnus Hollwin Marknads och kommunikationschef på AB Göta kanalbolag.

Bryta vardagen

För fjorton procent av svenskarna är det just miljöombyte – eller att semestra på annan ort och komma bort från vardagen – som främst associeras med den efterlängtade sommarledigheten. Endast 4 procent anser att sommarsemester är att spendera tid på hemmaplan.

Från undersökningen: Vad är sommarsemester för dig?

Sola/bada/havet/stranden: 35 %
Umgås med familj/nära och kära/vänner: 20 %
Ledighet/inget jobb: 19 %
Avkoppling/lugn och ro: 16 %
Miljöombyte, semestra på annan ort, komma bort från vardagen: 14 %
Aktivitet / Äventyr / Utflykter / Upplevelser: 14%
Spendera tid vid fritidshus / Stuga / Sommarställe: 11%
Äta gott/dricka gott / Grilla / Uteservering: 12%
Åka utomlands / Resa: 12%
Göra ingenting/vad man vill/Ta dagen som den kommer: 9%
Spendera tid hemma/hemester: 4%
Snickra, fixa hemma, trädgårdsarbete: 3 %
Bilsemester: 2 %


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Göta kanal