LÖRDAG 1 JULI 2023


Lördagens jordskalv inträffade i detta område - Karta från Lantmäteriet

Jordskalv i Skaraborg på lördagskvällen

Klockan 18.06 på lördagskvällen var de många som uppmärksammade det som troligen var ett jordskalv i Skaraborg.

I Hällekis uppfattade jag det först som en kraftig smäll, som en rejäl sprängning, sen en kort stunds skakande/mullrande. Det har hittills kommit in uppgifter om att skalvet märktes av i bl.a. Hällekis, Götene, Gössäter, Lundsbrunn, Västerplana, Filsbäck, Råbäck, Lerdala, Källby, Lidköping, Ova, Broby, Eggby, Skara, Kinne-Kleva, Kinne-Vedum samt på flera andra platser.

Än finns inga uppgifter om skalvets styrka eller epicentrum, men dessa uppgifter läggs ut på denna sidan så snart de är tillgängliga hos Svenska Nationella Seismiska Nätet (SNSN).

Onsdagen den 14 september 2022 kl. 13,12 inträffade det ett jordskalv med magnitud 2,3, 4 km norr om Axvall, 8 km nordost om Skara, det skalvet märktes av i ungefär samma område som det i kväll.

Uppdatering 2 juli

Enligt hemsidan för Svenska Nationella Seismiska Nätet (SNSN) som samlar in data på rörelser i berggrunden i Sverige och övervakar jordbävningsaktiviteten i Sverige och utomlands inträffade ett jordskalv 5 km väster om Götene med magnitud 2,2 igår lördag 1 juli 2023 klockan 18:07. Skalvet skedde på cirka 12 km djup och har känts och hörts inom cirka 3 mils avstånd.