TISDAG 20 JUNI 2023

Hur uppstod den svenska midsommarmaten matjessill, färskpotatis och gräddfil?

Midsommar är en av de mest älskade och firade högtiderna i Sverige. Men hur kom det sig att vi började äta matjessill, färskpotatis och gräddfil på midsommarbordet? Svaret är inte så enkelt som man kanske tror.

Sillen – en gammal råvara med nya smaker

Sill har varit en viktig del av den svenska kosten i århundraden. Redan på vikingatiden saltade och torkade man sill för att konservera den. På medeltiden blev sillen en stapelvara för både bönder och stadsbor, och en viktig exportvara för Hansan. Sillen var också ett billigt alternativ till kött under fastan.

Men det var inte förrän på 1800-talet som sillen började få de smaker som vi känner igen idag. Då uppfanns inläggningssillen, som kryddades med olika kryddor och ättika. Det var också då som matjessillen kom till Sverige från Nederländerna. Matjessillen är en ung sill som fångas på våren och saltas lätt.

Potatisen – en nyhet från Amerika

Potatisen är en annan viktig ingrediens i den svenska midsommarmaten. Men den är inte heller särskilt gammal i Sverige. Potatisen kom från Sydamerika på 1500-talet och spred sig till Europa via Spanien och England. I Sverige introducerades potatisen på 1600-talet av Olof Rudbeck d.ä., men den blev inte populär förrän på 1700-talet, tack vare Jonas Alströmer (lär ha varit den förste som odlade potatis i Sverige) och Eva Ekeblad (född De la Gardie) som kom på hur man gjorde sprit av potatis på sitt och maken Claes Claeson Ekeblad herrgård Stola vid Vänern.

Potatisen blev snabbt en basföda för de svenska bönderna, eftersom den var lättodlad, näringsrik och mättande. Potatisen ersatte ofta brödet som huvudkolhydrat. Potatisen var också billigare än spannmål, vilket gjorde att man kunde spara pengar till andra saker.

Gräddfilen – ett syrligt komplement

Gräddfilen är det tredje elementet i den klassiska midsommarmaten. Gräddfil är en syrad mjölkprodukt som har sitt ursprung i Östeuropa. Gräddfil kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt populär som ett tillbehör till sillen. Gräddfilen gav en syrlig och fräsch smak som balanserade sillens saltighet.

Gräddfilen serveras ofta med hackad gräslök, som ger en extra smakdimension och färg. Gräslök har odlats i Sverige sedan medeltiden och har använts både som krydda och läkeväxt.

Jordgubbarna – ett sött avslut

Ingen midsommar är komplett utan jordgubbar till efterrätt. Jordgubbar är ett bär som växer vilt i Europa och Asien, men som har förädlats genom odling. Jordgubbar kom till Sverige på 1500-talet, men det var först på 1800-talet som de började odlas i större skala.

Jordgubbar har länge varit förknippade med sommar och solsken, eftersom de mognar i juni-juli, de serveras ofta med vispad grädde eller glass, eller som fyllning i en jordgubbstårta.

Sammanfattning

Den svenska midsommarmaten består av sill, potatis, gräddfil och jordgubbar. Men dessa råvaror och rätter har inte alltid varit del av midsommarfirandet. De har kommit till Sverige vid olika tidpunkter och från olika platser i världen. De har också anpassats till de svenska smakerna och traditionerna.

Den svenska midsommarmaten är alltså resultatet av en modern kulinarisk utveckling, som på allvar började formas på 1920-talet. Men det betyder inte att den är mindre svensk för det. Tvärtom är den ett uttryck för hur svensk kultur har tagit intryck av andra kulturer och skapat något eget.