TORSDAG 1 JUNI 2023

Nu är de svenska jordgubbarna på gång

– Säsongen börjar komma igång för svenska jordgubbar och redan till nationaldagen kan vi räkna med att det finns en hel del bär från svenska bärodlare runt om i landet.

– Jag kommer att plocka jordgubbar i våra odlingstunnlar lagom till den 6 juni. Den tidigaste jordgubbssorten vi odlar heter Rumba. Vi säljer till lokala butiker och i vår egen gårdsbutik, säger Ingemar Brandts, bärodlare i Hedemora. Vi odlar en del sorter som ger flera skördar och hoppas på en lång säsong.

Med hjälp av ny odlingsteknik som odlingstunnlar och nya jordgubbssorter så kan den svenska jordgubbssäsongen sträcka sig ända in i september.

I Sydsverige har odlarna redan plockat jordgubbar odlade i tunnel i tre-fyra veckor medan man börjar först nu i Östergötland och Värmland.
– Det har varit en lång väntan för bärodlarna med många kalla och lite oroliga nätter. Våren har varit ganska kall, framförallt på nätterna med åtskilliga minusgrader, vilket fick jordgubbsplantorna att hålla igen. Den senaste veckan har vi haft mer ljumma nätter och utvecklingen har tagit fart, berättar Magnus Engstedt, rådgivare för svenska bärodlare.

Han berättar också att det har hänt otroligt mycket de senaste åren inom svensk bärodling.
– Nya tekniker tillämpas och nya sorter och planttyper används för att höja kvaliteten och för att förlänga säsongen. En liten del odlas i tunnel för att bären ska mogna lite tidigare och även kunna skördas in på hösten. Samtidigt minskar risken för mögel om det regnar mycket.
Ungefär 150 hektar, dvs cirka åtta procent av den totala jordgubbsarealen som är 2500 hektar är tunnelodling. Det är framför allt därifrån de svenska jordgubbarna kommer just nu.
Odlingarna täcks också ofta med fiberduk för värmens skull tills blommorna tittar fram, berättar Magnus Engstedt.

Det odlas många olika sorter med olika mognadsperioder så att de kan avlösa varandra under sommaren. Remonterande jordgubbar som ger flera skördar har också blivit vanligare

Rumba är en vanlig hjärtformad jordgubbe med härligt sötsyrlig smak som mognar tidigt men även Flair, Malling Centenary, Falco och Magnum kommer i början av säsongen. Dessa avlöses snart av Verdi, Limalexia, Sonsation och Sonata. Passa på att verkligen provsmaka och hitta skillnader i utseende, sötma och syrlighet.

Så hanterar du de färska jordgubbarna:

Förvara dem osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas direkt eller frysas in.

Ättemperatur: Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!

Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så sköljer du inte bort smakämnen.

Infrysning: Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären före frysning. Packa dem i slutna plastaskar eller påsar.

Plus för svenskodlat



Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Säsongens bästa