SÖNDAG 28 MAJ 2023


Bilder från invigningsdagen den 4 juni 1983, på bilden längst upp till vänster sätter landshövding Karl Frithiofsson nyckeln i dörren och därmed är Slöjdcentret på Falkängen invigt

Falkängen firar 40 år av hantverk och 120 år av historia

I år är det dubbelt jubileum på Falkängen. Det är 40 år sedan Slöjdcenter bildades och 120 år sedan sista huset på bruksgatan stod klart. Detta firas med en helg full av aktiviteter den 3-4 juni.

Besökarna kan bland annat se folkdansuppvisning, hantverksdemonstrationer, guidade turer, tipspromenad, föreläsning om Falkängens hus, utställning av sekelskifteskläder, film med tillbakablickar om hur det var att bo i arbetarbostäderna samt en fotoutställning m.m..

Falkängen har dock inte alltid varit en idyll. På 1980-talet var husen på bruksgatan i så dåligt skick att kommunen försökte sälja dem för en krona styck. Ingen nappade och rivningshotet var nära. Tack vare dåvarande landshövding Karl Frithiofsson kunde husen räddas med statliga pengar och renoveras. Hantverksbyn invigdes den 4 juni 1983 och har sedan dess varit en populär turistattraktion.

Lördag, 3 juni klockan 10.00-18.00
Söndag, 4 juni klockan 10.00-18.00
Plats: Falkängen, Hällekis
Entré: Gratis
Arrangör: Falkängen