LÖRDAG 27 MAJ 2023

Mors dag i morgon: en dag att hylla våra mammor

I morgon, söndag den 28 maj, 2023, är det Mors dag, en högtid då barn brukar uppvaktar sina mödrar med blommor, kort eller presenter. Oavsett hur eller när man firar så är det ett fint tillfälle att visa sin mamma hur mycket man älskar och uppskattar henne.

Mors dagens ursprung

Mors dag har sitt ursprung i USA, där den introducerades av Anna Jarvis år 1908. Hon ville hedra sin mor, som hade varit fredsaktivist och hjälpt sårade soldater under amerikanska inbördeskriget.

Mors dag spred sig sedan till Europa och andra delar av världen. I Sverige firades mors dag första gången år 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Hon tyckte att mammorna förtjänade en egen dag för att uppmärksammas och uppskattas. Det gavs även ut en liten skrift med anvisningar hur man skulle uppvakta sin mor på denna dagen. Det tog dock flera decennier innan mors dag blev en populär tradition i Sverige.

Mors dag i Sverige

I Sverige firar vi alltid mors dag den sista söndagen i maj, vilket innebär att datumet varierar från år till år. År 2023 infaller mors dag den 28 maj. Det är inte en allmän flaggdag, men många väljer att hissa flaggan för att hylla sina mödrar. I år skall flaggan ändå hissas på mors dag då den sammanfaller med Pingstdagen, som är allmän flaggdag.

På mors dag brukar barnen ge sina mammor frukost på sängen, sjunga sånger, ge blommor eller små presenter. Många familjer passar också på att äta en god middag tillsammans eller göra någon annan trevlig aktivitet. Om barnen inte kan träffa sina mammor personligen så skickar de ofta brev, kort eller ringer för att gratulera dem.

Det finns över en miljon mammor i Sverige, för ungefär 44 000 mammor är det första gången i år som de kan bli firade på mors dag.