TORSDAG 25 MAJ 2023


Bild av David Hablützel från Pixabay

Prognosen: Sverige kan gå mot en getingsommar

De senaste tre åren har getingarna i Sverige lyst med sin frånvaro. Men i år kan vändningen komma. Det menar saneringsföretaget Nomor som under de första tre veckorna i maj redan har gjort 20 procent fler getingsaneringar än under samma period förra året.

Sommaren 2023 kan bli en period med många getingar, det varnar saneringsföretaget Nomor för. De första veckorna i maj har saneringar av getingar ökat med 20 procent jämfört med samma period förra året och bara under de senaste veckorna har över 600 getingsaneringar utförts. Håller det i sig kan det bli en rekordsommar.

– Vi kan konstatera att det har varit ovanligt många saneringar av getingar hittills i år jämfört med tidigare år. Det skulle kunna tyda på att det är en getingsommar att vänta, men det är svårt att veta säkert, säger Johan Peterson skadedjursexpert på saneringsföretaget Nomor.

Experter har under flera år siat om getingsomrar, men de senaste åren har Sverige haft relativt få getingar. Sommaren 2020 var antalet getingar rekordlågt och jämfört med det året har antalet saneringar i år ökat med hela 200 procent under maj månad.

– Traditionellt brukar det bli många getingar varannan sommar och vart fjärde år brukar det bli en så kallad getingsommar med väldigt många getingar. De senaste åren har det inte varit så och vi vet inte riktigt varför. Men antalet getingar under en sommar påverkas också av andra faktorer där framför allt vädret spelar in. Nu har vi haft en varm period under maj och då kommer getingarna, säger Johan Peterson.

Tips, så undviker du getingar:

Getingsaneringar 1 maj – 22 maj
  • 2020: 201
  • 2021: 598
  • 2022: 516
  • 2023: 613


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Nomor