ONSDAG 24 MAJ 2023


Ensemblen i Systrarna på Kinnekulle - Foto: Privat

Efter 60 år i kulturens tjänst

På Götenelörda´n den 27 maj delar Götene Lions Club ut tre stipendier till Götenebor, ett av dessa går till Leif Olsson som får ett stipendium för "fostrande gärning". Leif har bland annat varit lärare i 45 år, och undervisat i teater och varit rektor för Skara Skolscen.

Leif har arbetat med lyrik och teater alltsedan 1962, då han vann Talang -62. Han har delat sin tid mellan familjen, språkundervisning, film, radio, teater och lyrikuppläsningar. De senaste femton åren har han turnerat med Tomas Tranströmers dikter i ett tjugotal länder.

Hans sista stora uppsättning i Götene, "Systrarna på Kinnekulle", skall ha premiär efter midsommar, spelplats blir den stora ladan vid Kollängens Tingshus, mellan Götene och Lidköping, där delar av SVT:s vackra Valborgsmässokonsert spelades in.

- Det är enormt att ha premiär på Systrarna på Kinnekulle i den storslagna miljön i Kollängens lada. Detta innebär flera veckors intensivt arbete att göra om ladan för teater, det är en intressant utmaning, för det är en förtrollande, mäktig miljö, som tar fram det unika i pjäsen, som utspelas i 1800-talsmiljö, och upplevelsen blir stark, säger Leif.

Parallellt med denna uppsättning övar Leif Olsson en pjäs med ukrainska flyktingar, i Lidköping, att spelas i höst.